Dacian Cioloş a avut o discuţie cu Patriarhul Daniel. Guvernul anunţă că...

Dacian Cioloş a avut o discuţie cu Patriarhul Daniel. Guvernul anunţă că va finanţa proiectele de investiţii importante ale Bisericii/ Ce spune Patriarhia

0
DISTRIBUIȚI

patriarhul-daniel

Premierul Dacian Cioloş a avut, duminică, o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, „în funcţie de posibilităţi”, pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Într-un comunicat al Executivului se precizează că premierul Dacian Cioloş a avut, duminică dimineaţă, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocărilor bugetare pe anul 2016.

„Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, potrivit sursei citate.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale.

Premierul a mulţumit „pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti”, asigurându-l pe Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”, potrivit comunicatului de presă al Executivului.

Patriarhie: Premierul asigură că Guvernul va căuta soluţii pentru a sprijini construcţia Catedralei

Patriarhia arată că, în discuţia cu PF Daniel, premierul a spus că bugetul pe 2016 prevede creşterea salariilor clerului, că Guvernul va căuta soluţii pentru a sprijini construirea Catedralei Neamului şi că la rectificări bugetare ar putea fi sprjinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie.

„În urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiei s-a convenit ca relaţiile dintre Guvern şi Biserică să fie în continuare „de cooperare şi înţelegere comună a priorităţilor spre binele poporului român”.

„Patriarhul României a mulţumit Domnului Premier Dacian Cioloş pentru înţelegere şi sprijin faţă de Biserică.


Totodată, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie a copiilor şi tinerilor din mediul rural, precum şi eforturile pentru creşterea calităţii actului medical din spitale”, se mai arată în comunicatul citat.

Patriarhul Daniel a declarat sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunţe la salariile de la stat dacă i se dă înapoi proprietăţile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta „cu mâna întinsă la stat tot timpul”.

„Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte”, a mai spus PF Daniel.

Contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanţelor.

Sursa citată a precizat, într-un comunicat de presă, că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane de lei anul acesta la 13 milioane de lei în 2016, şi este păstrată în buget suma de 1,3 milioane de lei alocată în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

În proiectul Bugetului de stat pe 2016 , pus în dezbatere publică, nu au fost alocaţi bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.