Experimentarium, primul laborator din Timișoara pentru studiul fizicii. De ce lecții interesante...

Experimentarium, primul laborator din Timișoara pentru studiul fizicii. De ce lecții interesante au parte elevii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

4. lectie

În urmă cu patru ani, dr. ing. Zeno Schlett, profesor universitar şi cercetător ştiinţific principal la Universitatea de Vest, înfiinţa la Timişoara primul laborator din ţară cu aparate pentru diferite experimente necesare studiului fizicii în învăţământul gimnazial şi liceal. Inaugurat în prezenţa rectorilor de la Universitatea Politehnica şi de la Universitatea de Vest, laboratorul “Experimentarium”, amenajat în incinta facultăţii de hidrotehnică, a fost deja vizitat de mii de elevi, nu numai din Timiş ci şi din judeţele limitrofe, iar câteva aparate au fost folosite pentru lecţii experimentale la şcoli din Arad şi Oradea.
O lecţie cu aparate împrumutate de la Experimentarium a avut loc ieri, în premieră, la Timişoara, la o clasă a IX-a a liceului C.D. Loga. Prof. dr. Sandu Golcea, secondat de prof. dr. Zeno Schlett, au folosit la o lecţie despre prelucrarea datelor experimentale un aparat care pune în evidenţă mişcarea rectilinie şi uniformă a unui magnet, într-un cilindru de cupru. Au fost puse în evidenţă principiile dinamicii dar s-a făcut referire şi la fenomenul de inducţie electromagnetică, unul dintre cele mai importante fenomene din electromagnetism. “Elevii au făcut măsurători de timp referitoare la deplasarea unui magnet permanent într-un tub de cupru între două repere, pe aparatul care le-a fost prezentat” a explicat dr. ing. Zeno Schlett. “Pe baza măsurătorilor s-a dedus de către elevi faptul că mişcarea magnetului în tub este rectilinie şi uniformă.


Cât priveşte valorile diferite înregistrate de elevi în timpul experimentului, s-a măsurat cu ajutorul unui alt aparat prezentat timpul de reacţie al fiecărui elev care a efectuat măsurători” a adăugat cercetătorul timişorean.
Aparatele prezentate la liceul C.D. Loga sunt la dispoziţia tuturor profesorilor care doresc să le folosească şi pot fi împrumutate pentru a putea fi utilizate la clasă. Dacă profesorii preferă să meargă cu elevii la Experimentarium, acolo pot fi făcute nu mai puţin de 280 de experimente. Acest Experimentarium a fost înfiinţat deoarece multe experimente nu pot fi realizate într-un laborator şcolar, oricât de bine înzestrat ar fi acesta. “Astfel de experienţe cu caracter demonstrativ şi educativ se pot realiza la clasă doar împrumutând dispozitive pe care şcoala nu şi le permite. Un astfel de procedeu este utilizat în întreaga lume pentru a demonstra legile fizicii” a precizat prof. dr. Sandu Golcea. O lecţie similară va fi susţinută astăzi, la Şcoala genrală nr. 16 din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.