Fostul arhitect șef al Timișoarei, Radu Radoslav, critici DURE privind inelul I...

Fostul arhitect șef al Timișoarei, Radu Radoslav, critici DURE privind inelul I de circulație și centrul orașului. Cu ce soluții ar trebui să vină primăria VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

radu radoslav

Amenajarea Inelului I de circulaţie, statuile recent amplasate în centrul Timişoarei şi reconfigurarea Pieţei Libertăţii sunt doar câteva din subiectele de discuţie care au fost abordate în această seară în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, unde invitat a fost Radu Radoslav, fost arhitect-şef al Timişoarei.

Invitatul a menţionat că, de fapt, pasajul rutier subteran de sub Piaţa Victoriei este o năzuinţă de dinainte de Revoluţia din 1989, care a fost uitată după ce piaţa a devenit pietonală. Arhitectul a atenționat că planurile urbanistice care se fac trebuie să țină cont de o strategie de dezvoltare a orașului și că Inelul I de circulație nu se poate face după ureche, fără a ține cont de celelalte zone de trafic. „Nici în decembrie 1989 armata nu a avut curaj să intre acolo și acuma vine cu troleibuzul și șterg cu cauciucurile de la roți urmele de acolo. Nu discut, cu scuzele de rigoare, că acolo nu ar trebui să fie nicio scenă, că acolo în decembrie, de exemplu și acuma a fost evenimentul de la Colectiv unde au murit niște colaboratori foarte buni de-ai mei din București, dar eu vă spun, acolo s-au dus oamenii și au pus flori.


În Timișoara au fost multe locuri dramatice în ceea ce s-a întâmplat în 1989, dar acolo au fost 100 de oameni. Și atunci o să spună: evacuați lumânările că trece troileibuzul”, a spus Radoslav despre varianta Inelului I, în care traficul ar fi fost prin Piața Victoriei. Mai exact despre circulația pe sub Piața Victoriei, invitatul a spus că „despre această variantă vă spun că este prematură. Din punct de vedere tehnic se poate face. Dacă ar vrea să înceapă, trebuie să învățăm din experiența cu piețele din Timișoara, să începi să faci treaba trebuie să faci niște excavări, la magazinul Modern este evident că există niște ruine ale zidului, care sunt îngropate. Al treilea lucru este partea culturală, partea socială, care este cea mai importantă.(…) Atunci când faci o strategie ai priorități”, a mai spus invitatul.

Radoslav a comentat și pe marginea schimbărilor făcute odată cu reabilitarea centrului istoric în Piața Libertății. ”Problema este că nu este normal să apară lucruri tot timpul suprinzătoare. Astea trebuiau comunicate din timp, fiindcă o să ajungem probabil și la statui, așa toată lumea se simte înșelată, fiindcă astea trebuiau să fie într-o strategie toate lucrurile. (…) Pentru asta trebuia pregătită populația, că piața asta trebuie să fie minerală, care este filosofia de abordare a celor patru piețe, de ce una trebuie să fie minerală, de ce una trebuie să fie cu piatră, de ce una trebuie să fie cu cărămidă roșie, de ce alta trebuie să fie cu gradene și la fiecare trebuiau să fie discuțiile cu mai multe categorii, fiindcă altfel tot timpul avem impresia de opacitate, care de fapt înseamnă corupție”, a declarat invitatul, care a conchis că elaborarea proiectelor ar fi trebuit să se facă printr-un consens cu cetăţenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.