INTERVIU Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești,...

INTERVIU Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești, vine la Instalart. Ce spune despre lucrările sale

0
DISTRIBUIȚI

Gradient Design- Dorin Stefan1

Dorin Ștefan este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești. În proiectul Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF instalația lui poartă numele Gradient De Design (powered by Uanderful), construind, fizic, o noțiune mai degrabă abstractă.

Vineri, de la ora 20,00, în clubul Fratelli din Timișoara, instalația lui va putea fi admirată alături de celelalte cinci, în cadrul proiectului care a oferit sursă de inspirație obiectele concepute de celebrul designer Marcel Klamer.

Arhitectul Dorin Ștefan a răspuns și el întrebărilor PRESSALERT.ro.


Considerați că ați fost invitat într-un proiect de arhitectură,design sau artă contemporană?

Dorin Ștefan: Adesea am fost implicat în proiecte complexe multidisciplinare sau eu le-am dat deschiderea multidisciplinara. Unul dintre primele a fost prin 1986 cu ocazia expoziției de instalații ‘Spatiul-Oglinda’, apoi la Bienală de la Veneția din 1992 sau la penultima (considerând asta ultima), la MNAC, acum doi ani, cu „Utopia/Dystopia” curatoriata de Ruxandra Bălăci.

Mulți arhitecți operează cu obiectul.Nici un designer nu face însă arhitectura

Dorin Ștefan: Sunt mulți designeri implicați direct sau indirect în arhitectură, vezi spre exemplu Philippe Starck.

Fiind discipline înrudite și operând ambele în jurul noțiunii de obiect, granițele nu sunt stricte, pot și trecute fără blocaje operaționale.


Eu îmi caut surse de informare sau de inspirație pentru arhitectură în special din literatură pentru design. Este mult mai implicată în actualitate, în social, în tehnologie, în tendințe.

image1Lupă și lanternă. Instalația propusă de dumneavoastră a plecat de la lupă și lanternă. Ați fost inspirat de obiect sau de concept.

Dorin Ștefan: Desigur obiectul a declanșat așezarea în instalație. Ideea care le-a unit a fost lumina. Lumina, reflexia, difuzarea, proiecția.

Un obiect/concept ,nou, nemaivăzut pe care l-ați propune unei metropole 2015.

Dorin Ștefan: Am propus unei metropole în 2010, valabil și în 2015 și peste 20 de ani. Bani să fie.

Ce e Instalart?

Dorin Ștefan: O provocare, o promovare, un viitor.

Propuneți o temă pentru InstalArt 004

Dorin Ștefan: Din bube, mucegaiuri și noroi -frumuseți și lucruri noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.