Mitropolitul Banatului, la comemorarea a 26 ani de la Revoluţie: „Eroii din...

Mitropolitul Banatului, la comemorarea a 26 ani de la Revoluţie: „Eroii din Decembrie `89 au învins moartea unei națiuni”. Ce nu trebuie să uităm să facem FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1706968552">

mitropolitZi de doliu, joi, la Timişoara, în memoria primilor manifestanţi care au murit pe străzile oraşului în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Astfel, astăzi, în capitala Banatului se desfăşoară mai multe manifestări de comemorare. De la ora 10.00 a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană, săvârşită de mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, la care au participat zeci de timişoreni, revoluţionari şi membri ai familiilor celor ucişi în Revoluţie.

Mitropolitul Banatului a adresat şi un cuvânt referitor la jertfa tinerilor timişoreni. „Eroii Revoluției din Decembrie `89 au învins moartea unei națiuni, au biruit ateismul și au aprins lumina neamului nostru românesc. La Timișoara au aprins prima candelă, însă în această candelă nu au pus untdelemn, ci au pus să ardă sângele și lacrimile lor. Atât timp cât în candela neamului nostru românesc va arde sângele martirilor, nădăjduim că nu vom pieri ca neam”, a precizat IPS Ioan Selejan, la finalul slujbei din Catedrala Mitropolitană.

Tot astăzi, de la ora 14.00, la Cimitirul Eroilor, acolo unde este monumentul celor căzuţi sub gloanţe în zilele Revoluţiei, a avut loc şi o slujbă de pomenire. De asemenea, rudele celor ucişi în Decembrie 1989 pe străzile Timişoarei au participat la un parastas, au aprins candele şi au aşezat flori pe mormintele lor. Slujba de pomenire ţinută de un sobor de preoţi a fost urmată de depuneri de coroane, la acţiune au participat şi Nicolae Robu, primarul Timişoarei, şi Călin Dobra, vicepreşedinte CJ Timiş.

La finalul slujbei, mitropolitul a vorbit încă o dată celor prezenţi despre Revoluţia din Decembrie 1989 şi despre cei care au murit pentru ca noi să fim liberi. „Sunteţi şi veţi rămâne legaţi pentru totdeauna de locul acesta şi să le lăsaţi ca zestre, ca tezaur sfânt, să le spuneţi nepoţilor şi strănepoţilor că sunteţi urmaşi de martiri, că sunteţi sânge din sângele martirilor. Sădiţi în inimile lor aceste cuvinte ca acest loc să nu fie niciodată pustiu şi mereu să ardă o flacără a recunoştinţei noastre şi a generaţiilor care o să vină. D-zeu să-i odihnească în pace şi să ne ierte şi pe noi căci poate nu am făcut totul pentru idealurile şi pentru ce au gândit ei atunci când au ieşit în stradă să îmbrăţişeze moartea”, le-a spus celor prezenţi IPS Ioan Selejan.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.