Mitropolitul Banatului, pe urmele vechilor trepte ale Catedralei Mitropolitane, stropite cu sânge...

Mitropolitul Banatului, pe urmele vechilor trepte ale Catedralei Mitropolitane, stropite cu sânge la Revoluţie. Ce le transmite credincioșilor, de Crăciun VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

mitropolitul banatului ioan selejean (2)

Vechile trepte ale Catedralei Mitropolitane din Timişoara, care au fost stropite cu sânge în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, au fost înlocuite cu altele noi, în urmă cu doi ani. Astfel, bucăţile de marmură pe care s-a murit pentru libertate în urmă cu 26 ani nu au fost păstrate şi depozitate într-un anumit loc. Mai mult, mitropolitul Banatului a declarat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, că nu ştie unde se află acestea, dar că se va interesa.

„Acele trepte reprezintă o bucată de istorie. Mi-am propus ca temă să găsesc măcar o bucată din treptele catedralei pe care s-a murit la Revoluţie şi să o pun în muzeul aflat sub catedrală şi chiar la intrarea în catedrală, lângă o inscripţie. S-a murit pe acele trepte, s-a vărsat sânge, au fost sfinţite cu sângele martirilor. Mi-ar părea rău să ştiu că au ajuns într-un loc indecent”, a declarat IPS Ioan Selejan.

Noul mitropolit al Banatului a fost întronizat la sfârşitul lui decembrie 2014, iar de atunci şi până în prezent s-a implicat în găsirea unor soluţii pentru proiecte importante din Timişoara şi judeţul Timiş. Astfel, cu ajutorul lui IPS Ioan Selejan, Ministerul Sănătăţii a prevăzut o sumă importantă de bani pentru începerea lucrărilor la Institutul Oncologic de pe Calea Torontalului. De asemenea, mitropolitul încearcă să pună bazele, împreună cu reprezentanţii CJ Timiş, unei noi maternităţi la Timişoara, dar şi al unui spital de recuperare.

Totodată, IPS Ioan Selejan a fost rugat să se implice în rezolvarea unei alte probleme inedite.


Şi anume, reluarea zborurilor Timişoara – Viena. „După Revoluţie, se realizau zilnic trei zboruri Timişoara – Viena, azi nu se mai face niciunul. Dacă Dumnezeu mă ajută, o să mă implic şi în problema asta, pentru că Banatul este legat de Viena. Sunt foarte mulţi medici care ar veni să opereze aici, profesori universitari care ar veni să predea la Timişoara. Există o autostradă, dar nu poţi să pui un chirurg să ţină un bisturiu în mână după ce a condus cinci, şase ore. Nu mi se pare anormal ca oamenii să vină la mine şi cu astfel de probleme”, este de părere mitropolitul Banatului.

Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, moderatorul emisiunii PRESSALERT LIVE l-a rugat pe IPS Ioan Selejan să explice de ce oamenii încearcă să fie mai buni doar de Crăciun. „Nu este de condamnat acest lucru. El vine din tradiţia creştinismului, pentru că magii i-au adus daruri pruncului Iisus. În preajma marilor sărbători, înainte de care se ţine post, îndemnăm credincioşii la milostenie. Eu le-am spus crecindioşilor ca nu cumva să gustaţi o sarma de Crăciun, dacă ştiţi că peste drum este un vecin care nu are o felie de pâine pe masă. Bine ar fi să avem o continuitate în aceste fapte bune, nu doar în preajma sărbătorilor”, crede mitropolitul Banatului.

IPS Ioan Selejan a venit şi cu o propunere inedită în cadrul emisiunii. Mitropolitul Banatului consideră că dacă bugetul României ar fi bine gestionat, ar ajunge pentru fiecare. Tocmai de aceea, IPS a propus ca o parte din banii alocaţi asistenţei sociale să fie daţi bisericii pentru a ajuta persoanele sărmane. „Preoţii ştiu cel mai bine care sunt persoanele nevoiaşe şi ce nevoi au, pentru că intră cel puţin o dată pe an în fiecare casă, de Bobotează”, a declarat IPS Ioan Selejan.

În finalul emisiunii, mitropolitul Banatului a avut şi un mesaj către credincioşi, în prag de Crăciun, cărora le transmite „să-i ceară iertare lui Dumnezeu, dacă au greşit cu ceva, să se împace cu semenii lor. Nimeni să nu intre în Praznicul Naşterii Domnului fără să dea mâna peste gard cu vecinul său şi să-i spună să-l ierte dacă i-a greşit cu ceva”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.