Moment emoționant cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, la PRESSALERT LIVE. De...

Moment emoționant cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, la PRESSALERT LIVE. De ce a lăcrimat în direct VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

mitropolitul si steagul

Moment emoționant, în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE unde invitat a fost IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului. Înaltul ierarh a fost impresionat până la lacrimi după ce a primit cadou un steag al României în timpul emisiunii, alături de o fotografie realizată de fotoreporterul Adrian Pîclişan la momentul întronizării ca mitropolit al Banatului. IPS Ioan Selejan a vorbit despre cât de important este tricolorul, graniţele ţării, dar şi despre situaţia din Transilvania, unde a fost episcop al Covasnei și Harghitei, din 2004 până la venirea la Timișoara.

Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă în perioada următoare există şanse să apară situaţii conflictuale în zona Transilvaniei, între maghiari şi români, IPS Ioan Selejan a afirmat că „potenţial există, însă marea majoritate a populaţiei maghiare din Transilvania este reprezentată de oameni paşnici, care vor să rămână acolo unde s-au născut”.

Pentru ca în Transilvania să nu se ajungă în astfel de situaţii, mitropolitul Banatului a propus intensificarea dialogului româno-maghiar. „În trecut, în Transilvania erau şcoli comune, care apoi au fost separate. Profesorii maghiari le predau şi elevilor români şi invers. Copiii maghiari învăţau limba română de la cei români, în pauză, în timp ce se jucau, şi nu conjugând. Separea şcolilor a fost o lovitură foarte dură dată convieţuirii interetnice de acolo.


Trebuie să facem cumva astfel încât să nu se mai arate cu degetul spre Transilvania. Frontierele României nu au fost trasate cu cerneală, ci cu sânge de feciori români în primul şi al doilea război mondial, nu ne putem juca cu ce e sacru”, este de părere mitropolitul Banatului.

IPS Ioan Selejan a descris, la PRESSALERT LIVE, şi ce înseamnă a fi patriot, din punctul său de vedere. Astfel, mitropolitul Banatului a ţinut să precizeze că „pentru mine, a fi patriot înseamnă a-ţi iubi ţara ca pe mama ta. Eu îi îndemn pe credincioşi să se roage şi pentru ţară. Le-am spus că atunci când aprind o lumânare pentru mama lor, să aprindă o lumânare şi pentru ţară. Consider că este patriot omul care iubeşte ţara ca pe mama lui. Ţara noastră este mama noastră a tuturor”. „Am spus despre tricolor că este icoana României”, a amintit mitropolitul Banatului care a mai afirmat că, de fiecare dată când vede un primar că îl aşteaptă cu tricolorul, se emoţionează. Asta pentru că „atât timp cât tricolorul va fi dus de primari în biserică, am nădejde că ţara asta nu va pieri, atât timp cât această icoană va fi stropită cu lacrimă de umilință de credincioșii din bisericii”.

IPS Ioan Selejan a participat, în urmă cu câteva zile, la inaugurarea drumului care duce la Mănăstirea Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş. Mitropolitul Banatului i-a lansat şi o provocare preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, de a face încă un drum care să lege localitatea Partoş de Serbia. Asta în condiţiile în care de la Partoş şi până la graniţă mai sunt doar doi kilometri, iar în Serbia sunt mai multe sate româneşti. „Românii din Serbia ascultă cu jale clopotul mănăstirii de la Partoş, care se aude până la ei. Şi Serbia a fost chemată la Bruxelles, dar eu zic să fim mai repede de picior şi să realizăm mai repede această legătură cu fraţii noştri din Serbia. Am rămas uimit de graiul lor. Am auzit graiul acesta vechi şi ar merita să fie studiat de lingvişti”, a spus, la PRESSALERT LIVE, IPS Ioan Selejan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.