O artistă din Timișoara a conceput primele sculpturi parfumate. Vezi despre ce...

O artistă din Timișoara a conceput primele sculpturi parfumate. Vezi despre ce este vorba FOTO

0
DISTRIBUIȚI

nada stojiciLucrările au fost prezentate, în premieră, la o galerie din Nurnberg (Germania), luna trecută. Artista vizuală Nada Stojci colaborează în acest proiect cu singurul parfumier român, Octavian-Sever Coifan, absolvent al Institutului Superior de Parfumuri și Cosmetice de la Versailles.

Parfumierul și-a botezat creația „Spiral”, deoarece parfumul sculpturilor înglobează „cel mai scump și mai controversat ingredient al parfumeriei de pe Drumul Mătăsii”, după cum arată Coifan. „Prin artă, ceea ce pare miraj devine real”, mai spune parfumierul. Inspirația olfactivă pentru Spiral este dată de o moleculă elvețiană artificială, creație integrală a spiritului uman, și nota captivă a unei plante sacre asiatice.

„Asemenea spiralelor unui arbore, am construit parfumul într-un mod organic și abstract, dar sculptural. Compoziția parfumului este structurată în jurul a trei teme: Genèse – exploreaza nașterea mirosului ca memorie colectivă, Synergy – explorează configurația estetică fiind un sistem abstract cu totul nou de compoziție a mirosurilor, Arbor-essence – explorează metamorfoza unei esențe abstracte într-o expresie materială pur figurativă. Acestea sunt «uneltele» pe care le-am conceput pentru a face din Spiral o experiență reală și pentru a transpune configurația inițiala a creației semnată Nada Stojici în domeniul olfactiv”, explică parfumierul.

11251114_1285068881506898_1572160526882934943_nSunt în total 70 de sculpturi, în lemn de tei, paltin și brad, niște „tainițe” cum le numește Nada Stojici.


Între ele „prințesa frunză”, și obiecte cu linii ferme care își deschid interiorul doar pentur o mână avizată.

„Lucrările mele sunt acționate de resorturi secrete, modulele care se mișcă dezvelesc spațiile ascunse, în care pot fi păstrate lucruri prețioase. Amintiri poate. Am pornit de la seiful strămoșesc, locul în care țăranul român își păstra lucrurile cele mai prețioase, de la certificatele de naștere ale membrilor familiei, la aur, un loc accesibil exclusiv proprietarului, imposibil de descoperit de străini și de prădat. M-am gândit că amintirile au parfumul lor și am vrut să-l pun de-a dreptul”, explică artista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.