O candidată a fost aleasă în cadrul primelor alegeri deschise pentru femei...

O candidată a fost aleasă în cadrul primelor alegeri deschise pentru femei în țara în care acestea nu au voie să conducă

0
DISTRIBUIȚI

alegeri arabia saudita femei

O saudită a fost aleasă în regiunea Mecca (vest) în cadrul primelor alegeri la care au participat femei, atât din rândul electoratului cât și al candidaților, în regatul ultraconservator al Arabiei Saudite, a anunțat duminică Comisia electorală locală, relatează AFP.

Salma bent Hizab al-Oteibi a fost aleasă în consiliul municipal din Madrakah, localitate din regiunea Mecca, primul loc sfânt al Islamului, a precizat președintele Comisiei electorale Oussama al-Bar, anunțând primele rezultate ale scrutinului local pentru agenția oficială de presă SPA.

Primul scrutin deschis femeilor – candidate și alegătoare – a avut loc sâmbătă în Arabia Saudită, o țară ultraconservatoare unde femeile sunt în continuare supuse unor numeroase restricții.

Bărbații și femeile au votat separat în ultima țară din lume care le-a interzis până acum cetățenelor sale să voteze și să se prezinte în alegeri.


6.000 de candidați bărbați și 900 de candidate femei, au aspirat la un loc în cele 284 de consilii municipale, singurele adunări formate din reprezentanți aleși, dar care au puteri limitate.

Caracterul mixt al reuniunilor publice este interzis în Arabia Saudite, astfel că femeile-candidat au putut să se întâlnească doar cu alegătoarele lor: 119.000 de femei care s-au înscris pentru prima dată pe o listă electorală, din totalul de aproape 1,5 milioane de alegători, potrivit cifrelor oficiale.

Femeile au afirmat că înregistrarea pe listele electorale a fost una complicată de obstacole birocratice și de lipsa de informații. În condițiile în care mai puțin de un alegător din șase este o femeie, puține saudite se așteptau să fie alese. Cu toate acestea, unele dintre ele ar putea intra în consilii municipale fiind numite de putere, o treime dintre locuri fiind prevăzute pentru persoane desemnate.

Arabia Saudită este condusă conform unei viziuni rigoriste a islamului, potrivit căreia femeile nu au dreptul, printre altele, să conducă mașina, și trebuie să obțină acordul unui bărbat pentru a munci sau a călători.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a salutat aceste alegeri ca pe un pas în plus spre o mai mare participare a femeilor în viața politică, subliniind în același timp că Arabia Saudită continuă să discrimineze femeile prin intermediul unei „mreje de legi, politice și practice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.