Reabilitarea malurilor Begăi, finalizată. Ce anunţ a făcut primarul Nicolae Robu legat...

Reabilitarea malurilor Begăi, finalizată. Ce anunţ a făcut primarul Nicolae Robu legat de transportul în comun pe Bega

0
DISTRIBUIȚI

80c9486e-5114-4b7e-8447-1c549ad6c4ff

Primăria Timişoara a marcat astăzi finalizarea reabilitării malurilor Begăi, proiect finanţat din fonduri europene. Conform contractului semnat cu Uniunea Europeană, proiectul prevede „lucrări privind reabilitarea şi modernizarea a infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega ce cuprind: reconfigurarea esteticii perimetrale a aleilor şi a pistelor pentru biciclişti; amenajarea şi redarea unităţii estetice a spaţiului verde; dotarea corespunzătoare a zonei de promenadă cu mobilier urban în funcţie de unităţile urbanistice; modernizarea şi reabilitarea sistemului de iluminat public; reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare din zonă (reţele de alimentare şi distribuţie energie electrică, de alimentare cu apă şi canalizare);crearea infrastructurii specifice transportului public urban pe Canalul Bega”.

Valoarea proiectului este de 49.207.387,67 lei (T.V.A inclus) din care asistenţă financiară neramburabilă 29.967.707,26 lei, iar contracul de finanţare a fost semnat la finele lunii iunie, în anul 2012.


Pe lângă refacerea malurilor Begăi, prin respectivul proiect s-a avut în vedere şi amenajarea infrastructurii necesare demarării transportului în comun în urbea de pe bega. În acest sens, Primăria Timişoara va cumpăra nu mai puţin de şapte vaporetto, care au urma să transporte călătorii în staţiile amenajate de-a lungul canalului Bega. După mai multe probleme legate de licitaţia pentru achiziţionarea de vaporetto, legate de faptul că timpul de predare a ambarcaţiunilor era prea scurt, municipalitatea a a semnat un contract cu o firmă din Galaţi.

„Am semnat contractul de furnizare de echipamente pentru transport pe Bega, adică pentru vaporetto. Am avut la dispoziţie 11 milioane de lei, fără TVA, pentru a achiziţiona şapte ambarcaţiuni. La licitaţie au participat două firme, SPAT YARD SRL şi UNICOMP RSL. Am avut o ofertă de 6,9 milioane de lei, şi cealaltă ofertă de 8,5 milioane de lei. Evident că a câştigat prima ofertă şi am economisit 4,2 milioane de lei faţă de cât era plafonul iniţial când am început licitaţia. Firma SPAT YARD a semnat contractul, termenul de finalizare a furnizării celor şapte ambarcaţiuni este de şase luni de la data semnării contractului. Ambarcaţiunile costă circa un milion de lei per bucată, preţ fără TVA”, declara primarul Nicolae Robu, în luna octombrie.

Merită menţionat că vaporaşele vor fi puse în funcţiune abia în vara acestui an, cu toate că municipalitatea susţine că două ambarcaţiuni ar urma să ajungă în Timişoara în luna ianuarie. Prezent la inaugurare, primarul Nicolae Robu a explicat că proiectul a inclus şi intervenţii la reţelele de utilităţi, plantări de copaci , dar şi amenajarea de alei pietonale. Mai mult, edilul a detaliat şi că este posibil ca transportul cu vaporetto pe Bega să nu fie o afecere profitabilă. Astfel, după primirea ambarcaţiunilor municipalitatea vrea să vadă dacă transportul în comun pe Bega este folosit de timişoreni. Dacă nu, rămâna ca vaporettele să fie folosite pentru agrement.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.