Regizorul Ada Hausvater a dezvăluit de unde a venit inspirația de a...

Regizorul Ada Hausvater a dezvăluit de unde a venit inspirația de a introduce trupa Subcarpați într-o piesă de Shakespeare. Ce surprize aduce anul 2016 la Teatrul Național Timișoara VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ada hausvater

Directorul Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, a fost invitată în această seară la ultima ediție din acest an a emisiunii PRESSALERT LIVE. Regizor al originalei piese ”demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI”, care a avut un impact peste așteptări asupra publicului la începutul lunii, Ada Hausvater a explicat cum a apărut ideea mai mult decât inedită.

”Această idee a apărut într-o seară, eram practic pe pietonală, trupa se pregătea de concertul de vizavi de Teatrul Național și în seara aia l-am cunoscut pe Bean (n.r. Alexe Marius Andrei), îmi place să-l numesc inima și creierul trupei, un adevărat deschizător de drumuri, nu numai că m-a interesat muzica. Am avut cu două zile înainte premiera Mariei de Buenos Aires, deci ieșeam din piațetă, iar impactul cu trecătorii de orice vârstă, cum reacționeau la discursul său. M-a făcut să gândesc oare astăzi Hamlet nu simte nevoia să reapară și să vorbească de oameni care vor să-și trăiască propria individualitate. Să se poată dezvolta indiferent de grup, dacă această criză de identitate vine din faptul că toți știu să facă reguli dar nu să aplice. Acești indivizi tineri sau de toate vârstele care sunt într-o adevărată agitație aud, citesc teorii despre care învață dar nu sunt aplicate și apare acest Hamlet. Trăim într-o lume cu multe avataruri, trăim extrem de mult în interior și atunci cum putem găsi în interior granița dintre lumea interioară și cea exterioară. Hamlet în mare va avea premiera în 27 aprilie. Cred că Hamlet e cumva o reacție a mea, fiind regizor, e cel mai important lucru. Sunt director pentru că sunt regizor.


Și cred în artă, în oameni, că într-o zi binele învinge. Sunt semne de întrebare pe care trebuie să le punem. Când lumea pleacă de la teatru îmi doresc ca ei să nu aștepte de la alții soluția”, a declarat Ada Hausvater la PRESSALERT LIVE.

Următoarea reprezentație a piesei de teatru inedite va avea loc pe 8 ianurie 2016, urmând ca pe 27 aprilie să aibă loc premiera Hamlet în Sala Mare. ”Pleacă demo, muzica Subcarpați rămâne. Înseamnă mult. E provocator. Teatrul înseamnă imaginație și implicare”, a adăugat Ada Hausvater. ”Asta era o provocare să aduci două lumi, să se întâlnească, să se cunoască și în final chiar să dea mâna. Nu înțeleg asta cu prăpastia de generații, unde e? Există diferențe în modul de a gândi”, a precizat directorul TNTm cu referire la generațiile prezente în sală la ”demoHAMLET. Concert SUBCARPAȚI”

Piesă a regizorului filmului ”Aferim!”, la Teatrul Național Timișoara

Ada Hausvater se apropie de finalul mandatului și se așteaptă să continue la conducerea Teatrului Național Timișoara. ”Anul 2015 a fost un an foarte bun pentru Teatrul Național Timișoara. Sunt zece ani de mandat. Sunt la finalul celui de-al doilea. Faptul că merge bine și avem un public bun, spectacole diverse și în general cu o coloană vertebrală, lucru care mi se pare important. Mergem în multe direcții, de la avangardă și texte clasice, contemporane, merge în multe direcții. Spectacole care merg mult către oraș, către Timișoara. De la început am spus că vreau să lucrăm cu oameni din Timișoara. Să scot în evidența artiștii și arta spectacolului prin TNTm cât mai divers”, a adăugat directorul TNTm.

Printre surprizele anunțate pentru începutul anului 2016 se numără și o piesă de teatru pusă în scenă de regizorul Radu Jude, care a avut un mare succes prin filmul Aferim! în acest an.”Vom începe anul 2016, cu un spectacol montat de Radu Jude, e un text de Ingmar Bergman, e primul lui spectacol de teatru montat. Nu numai că e un om destul de cultivat ci și cu un CV aparte, a muncit enorm. Va avea premiera începând din martie. E o scenă de familie, o căsnicie… Cu Hamlet mergem mai departe. Facem o adaptare după Cărtărescu – De ce iubim femeile, și avem festivalul între 9 și 20 mai”, a dezvăluit Ada Hausvater la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.