RETROSPECTIVĂ 2015 S-a deschis ONCOGEN, iar secţia unui spital din Timişoara, modernizată...

RETROSPECTIVĂ 2015 S-a deschis ONCOGEN, iar secţia unui spital din Timişoara, modernizată complet de 200 de voluntari. Ce investiţii importante s-au făcut în spitale şi care este cel mai mare eşec

0
DISTRIBUIȚI

oncogen

O serie de premiere medicale au avut loc, în 2015, la Timişoara. Mai mult, numeroase secţii din spitalele de stat din capitala Banatului au fost modernizate, astfel că bolnavii din vestul ţării care ajung să fie internaţi într-o unitate medicală din oraş sunt trataţi mai eficient şi beneficiază de condiţii de cazare mai bune. De asemenea, s-au deschis şi două centre importante în capitala Banatului, realizate cu bani de la Uniunea Europeană.

ONCOGEN, Centrul unic în România şi Europa de Est, în care zeci de cercetători vor încerca să găsească leacul împotriva cancerului, şi nu numai, şi-a deschis porţile, în luna octombrie. Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului a fost realizat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, în cinci ani, cu peste zece milioane de euro, majoritatea banilor fiind de la Uniunea Europeană. ONCOGEN este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative. 25 de specialişti în cercetare vor lucra în ONCOGEN, fiind create şi 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu aparate moderne.

centru de medicina genomica

Cu ajutorul a peste 120 de echipamente de ultimă generație, la Timișoara pot fi studiate genele care duc la apariția unor boli extrem de grave, în premieră naţională. Aproximativ cinci milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, au fost câștigați de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara pentru realizarea unuia dintre cele mai moderne centre de cercetare genomică și genetică medicală din Europa de Est, care a fost inaugurat în luna decembrie. Astfel, reprezentanții universității speră că vor reuși să convingă tot mai mulți tineri cercetători să nu mai plece în străinătate.


Asta pentru că la Timișoara se poate face cercetare la fel ca la nivel european.

victor babes

Unul dintre proiectele de anvergură, unice în România, care s-au desfăşurat la Timişoara în 2015 a fost cel de modernizare completă a Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” de la Pădurea Verde. Peste 200 de timișoreni au făcut în două luni ceea ce primăria nu a reușit în câțiva ani. Mămici, deținuți, studenți, membri ai mai multor asociații, timișoreni obișnuiți, cu suflet mare, și-au unit forțele pentru a realiza un proiect în premieră națională. Astfel, prima secție a unui spital din țară a fost renovată de la zero prin voluntariat 100 %. Voluntarii au răspuns apelului lansat de Asociația “Școala Mamei Junior” și au muncit pentru a transforma Secția de Pediatrie a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara într-una din cele mai moderne clinici din oraș, care arată ca-n Occident.

Condiții ca-n Occident într-o secție a unui spital de stat din vestul țării. Cele zece saloane ale Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, singura de altfel din această parte a țării, au fost renovate cu sprijinul comunității. Prin urmare, pacienții care ajung în această clinică vor fi internați în saloane de lux, dotate cu aparate de aer condiționat, alarmă pentru asistente, baie complet amenajată cu accesorii pentru persoanele cu dizabilități, parchet și uși noi.

upu judetean

De asemenea, locuitorii din județul Timiș care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara vor fi tratați în saloane moderne, ca-n Occident. Nu mai puțin de 300.000 lei au fost alocați de la Consiliul Județean Timiș pentru modernizarea UPU. Zilnic, aici sunt tratați peste 200 de pacienți din tot județul. Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a declarat că lucrările de modernizare au durat aproximativ șase luni și au fost inițiate după ce un angajat din CJ Timiș s-a arătat de nemulțumit de condițiile de care a avut parte în UPU.

Din păcate, în acest an a fost înregistrat şi un mare eşec. Consiliul Judeţean Timiş a accesat un proiect european de peste zece milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie a ambulatoriului Spitalului Judeţean Timişoara. Din păcate, banii pentru cumpărarea aparaturii au fost pierduţi, dintr-un motiv incredibil. Nicio firmă dispusă să ofere echipamentele medicale pentru ambulatoriu nu s-a înscris la licitaţia electronică internaţională organizată. Cu cei zece milioane de euro, la ambulatoriul Spitalului Judeţean Timişoara ar fi trebuit să ajungă zeci de echipamente medicale, precum computer tomograf, RMN, ecografe, gastroscop sau cardiotocografe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.