Robu, crize de NERVI la dezbaterea publică pentru inelul I de circulație....

Robu, crize de NERVI la dezbaterea publică pentru inelul I de circulație. Vezi cu ce i-a ameninţat edilul pe participanţi şi de ce oamenii i-au cerut respect UPDATE 2 Avertismentul participanților

7
DISTRIBUIȚI

robu-urla-microfon-clt

Dezbatere publică cu discuţii încinse pe tema Inelului I de Circulaţie, organizată de Primăria Timişoara la Filarmonica Banatul din Timişoara. Vă reamintim că proiectul ar urma să coste circa 40 de milioane de euro și ar urma să deschidă traficul rutier pe sub Piața Victoriei. După ce primarul Nicolae Robu a vorbit circa 15 minute despre realizările din oraş, cum ar fi pasajul rutier de la Michelangelo şi planurile de lărgire a pasajelor de la Jiul şi Popa Şapcă, o participantă a reuşit să îl scoată pe primarul Nicolae Robu din sărite, după ce a comentat în timpul intervenţiilor sale. „Cred că nu am venit să ne ţineţi nouă lecţii, ci să spunem şi noi ce avem de spus”, a atenţionat femeia. Primarul i-a spus tăios că „normele elementare de bun-simţ ar trebui să vă permită să ascultaţi cu atenţie şi să puneţi întrebări.(…) Nu mă faceţi să apelez la forţele de ordine din respect pentru cei 50 de oameni prezenţi. Nu perturbaţi aici o dezbatere publică, că nu este făcută pentru oameni ca dumneavoastră, ci este făcută pentru oanmeni care ştiu să asculte şi să adreseze întrebări”. Robu a trecut la oferirea de detalii legate de proiectul Inelului I de circulaţie, temă pe care a mai vorbit 15 minute, oferind detalii explicate anterior şi care pot fi consultate aici

Primul care a ajuns la microfon a fost Corneliu Vaida care a dorit să ştie de ce proiectul nu poate fi găsit pe site-ul Primăriei Timişoara, în ce măsură clădirile din centru vor fi afectate şi din ce bani se va realiza investiţia.
„Nimeni nu este nebun să îşi pună viaţa la bătaie pentru a face acolo lucruri care pot pune în pericol clădirile din zonă”, a fost replica cu care Robu a încercat să convingă oamenii că proiectul nu va fi unul care va cauza probleme. Cât despre prezenţa actelor pe site-ul primăriei, de la primar la şeful Direcţiei Tehnice, Culiţă Chiş, nimeni nu ştia că actele nu sunt postate acolo. Un alt participant a atenționat că devierea traficului va duce la mutarea acestuia în zona deja extrem de congestionată din zona Continental și creșterea poluării în zonă. Solicitarea ca primarul să ofere numele specialiştilor care au făcut proiectul l-a făcut pe Robu să urle. După ce l-a întrebat pe un participant ce pregătire are, Robu i-a răspuns omului că nu este specialist în trafic. Pentru că oamenii au început să îi ceară respect, edilul a spus că îi cunoaşte deja ca fiind contestatari ai săi din diverse poze.

UPDATE 1 Primarul s-a enervat şi pe consilierul local Bogdan Herzog pe care l-a numit din nou „Vocea Rusiei” şi l-a atenţionat pe Vaida să nu se mai poarte aşa întrebându-l dacă a venit la dezbatere să se vadă la Tv. Bucuroşi, oamenii au exclamat în cor „ne daţi la RobuTV?”. Primarul le-a explicat că „sursa de finanțare este în momentul de față bugetul local. (…) Vom merge pe fonduri europene dacă vom putea”. Adina Szitar, reprezentantă a Ordinului Arhitecţilor din România, a atenţionat că proiectul nu este parte a unei strategii de dezvoltare urbană, ci strict unul de trafic şi că la baza demarării proiectului nu a stat niciun studiu de oportunitate, niciun PUZ.


„Fără aceste documentaţii se ignoră riscurile la care se expune un element de importanţă extremă în peisajului orașului”, a spus arhitecta. Aceasta a mai atenționat și că este nevoie de lucrări de consolidare a fundațiilor clădirilor din zonă. Femeia a mai spus și că spațiul cu pricina nu poate fi afectat de șantiere pe durata candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. „Nu cred că un astfel de șantier nu va afecta la modul major spațiul public. Nu cred că este în regulă ca un proiect de o asemenea anvergură să nu implice specialiști urbaniști. M-am ocupat de proiectul de mutare a stăvilarului și am stat un an pentru avize pentru mutarea unor pietre. Toată această consultare trebuia să se întâmple cu mult înainte”, a mai spus femeia. Primarul nu a ezitat să se plângă de faptul că OAR nu a ajutat cu nimic primăria refuzând propuneri de colaborare şi a spus că Piaţa Victoriei nu va fi deloc afectată de proiect, promiţând că dacă va fi nevoie, se vor obţine avize de la Monumente.

Un alt participant, Nicolae Bîrsan, a cerut să știe numele firmei care a făcut studiul de fezabilitate și studiul de impact, în câte miliarde de ani se vor amortiza investițiile și câte tone de dioxid de carbon se vor economisi prin reducerea traficului în zonă. Primarul a răspuns că executantul este firma EXE România Inginerie, Construcții, Energie și Mediu, enumerând specialiștii care au făcut proiectul. Apoi a trecut la a-l ataca pe Bîrsan. „dumneavoastră sunteți același specialist care a încercat să forțeze soluții și pe Bega. Dumnevoastră în cadru democratic puteți să exprimați opinii critice sau necritice, dar nu opinii de specialist”. Șeful Direcției Tehnice a promis că municipalitatea va intermedia o întâlnire între specialiștii firmei de proiectare și specialiștii OAR. Legat de întrebarea lui Bărsan pe marginea impactului social, Robu a spus că impactul social se va produce prin îmbunătățirea traficului. Spre bucuria primarului Nicolae Robu, unul din participanții la discuție a spus că el crede că inelul va fi un succes și că totul se va face spre binele orașului. Omul a fost aplaudat de cei care au vorbit înaintea lui și a plecat. Imediat după edilul i-a denunțat pe Bîrsan și alți participanți spunând că au încercat să boicoteze proiectul de reabilitare a malurilor Begăi. O doamnă din sală l-a atenționat că „am mai avut unul din ăsta împușcat în 1989”. Ajunsă la microfon femeia l-a pus la punct pe primar atrăgându-i atenţia că a distrus oraşul şi că un nou mandat pentru el ar fi un dezastru pentru oraş. După ce i-a reproşat edilului că mai are un pic şi iese şi din frigiderele timişorenilor, femeia a conchis că „nu mai faceţi pe deşteptul că de deştepţi şi de oameni de neînlocuit sunt pline cimiterele”.

UPDATE 2 Ioana Constantinescu, reprezentant al Asociaţiei M10 a spus că „în 1 noiembrie am depus la primărie o cerere din partea asocieţiei M 10 prin care se solicita accesul la acest date mi s-a răspuns în data de 24 noiembrie, fără să mi se dea documentaţia şi fiind invitată aici, la dezbatere. Am înţeles de la cei de la Salvaţi Patrimoniul Timișoarei că şi ei au depus o asemenea cerere şi li s-a răspuns la fel”. Nemulţumită femeia a anunţat că va merge mai departe în contencios administrativ pentru a primi actele şi pentru că Primăria Timişoara nu a respectat Legea 544. Totodată, Constantinescu a atenţionat că fondurile europene nu se pot obţine fără o documentare corectă a proiectului Inelului I, documentare care în aceste momente lipseşte.

7 COMENTARII

  1. Felicitări doamnei despre care scrieţi în ultimul paragraf! Avem nevoie de asemenea cetăţeni, pt că altfel se duce naibii oraşul nostru.
    Mulţumesc, Loredana, că eşti mereu pe fază! 😉

  2. Pentru asta a dat 3 terenuri Robu pentru nenorocitul ala de acvariu. Cum naiba se poate asa ceva sa inbogatesti pe cineva pentru o gramada de fiare si care dintr-un gunoi de costructia a primit trei terenuri pe care a construit ditamai magazinele si lucrul cel mai incredibil sa primeasca autorizatie de construire pe 100% din suprafata. Cum de la astia se poate iar daca mege un om oarecare primeste doar pe maxim 30% din suprafata terenului. In ce tara mai traim?

  3. Cum de voi sunteti singurii care prezentati stiri de asemenea maniera de ce alte site-uri de stiri din timisoara nu prezinta aceat tip de stiri … ? Va pot spune ca lucrurile nu stau chiar asa si va rog frumos nu imi mai stergeti comentarile .

  4. Primarul ROBU este un iresponsabil megaloman , bolnav la cap ! Nu-l intereseaza nimic decat ambitiile personale si ideile marete pe care le nascoceste probabil cand doarme ! Nu-l intereseaza legea , e pe mosia lui si trateaza pe toata lumea exact dupa aceste reguli ! Sper ca timisorenii sa constientizeze acest lucru , iar in vara lui 2016 sa dovedeasca maturitate la exprimarea votului ! Acest om trebuie sa dispara si sa vina un primar care stie cum sa readuca Timisoara acolo unde -i e locul !!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.