Timişoara perfecţiunii închipuite

Timişoara perfecţiunii închipuite

5
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Din ceea ce văd eu în ultima vreme, pe Facebook, UNII oameni născuţi în Timişoara se cred perfecţi. Şi dacă îţi permiţi să vezi neregulile din oraş, ţi se aruncă urgent în faţă faptul că nu eşti născut aici. Chiar şi într-o discuţie cu argumente, poze şi exemple de probleme şi aberaţii, unii timişoreni nu pot accepta un adevăr simplu. Şi aici, ca fel ca în orice oraş de pe glob există lucruri care nu sunt ok. De la hoţi de buzunare, la gropi în asfalt, la oameni certaţi cu bunul simţ, onanişti, şoferi indisciplinaţi şi multe altele.


Desigur dacă te pui să le enumeri lista te trezeşti că ţi se spune să pleci acasă, unde te-ai născut. Pentru că nu pot nega răul, dar cred că te pot jigni. Tu nu eşti născut în Timişoara! De parcă ăsta e un deziderat universal şi toţi cei născuţi în alt oraş ar trebui să trăiască în ruşine. Ciudat cum unii cred că dacă s-au născut în Timişoara sunt superiori negând nişte realităţi care se văd la tot pasul.

Ciudat e şi faptul că toţi intelectualii spun că spiritul Timişoarei e dialogul, în vreme ce UNII timişoreni nici nu vor să audă de românii din alte zone. Rămân la părerile mele că nu există oameni perfecţi şi că să negi realitatea ca să te dai ceva ce nu eşti, nu e semn de bine. Şi totuşi, stimaţi timişoreni perfecţi, aştept o confirmare din partea oamenilor de ştiinţă, că aici există cromozomul perfecţiunii. Atunci o să vă cred. Şi poate o să regret că m-am născut în Alba Iulia. Până atunci, vă spun drept, de zece ani de când locuiesc aici nu am înţeles exact care e scopul atâtor laude şi la ce ajută negarea realităţii şi încă nu am întâlnit timişorean care să mă complexeze, deşi admit că am cunoscut mulţi timişoreni pe care îi admir şi că, cu toate imperfecţiunile, Timişoara e un oraş extraordinar de frumos!

5 COMENTARII

  1. ,,Banat un fenomen pe care nu il veti intelege niciodata,, scria candva pe un banner de la Poli(Poli nu surogatul lui Robu).
    Mare adevar desi atunci mi se parea putin exagerat.
    Vezi tu ,Timisoara nu a castigat nimic din venirea ta aici.Ba dimpotriva.Ai inmultit randurile ,,ziaristilor,, de mucava,care scriu pentru salariu si nu din pasiune sau convingere.
    Da,suntem satui de viniturile care au emigrat aici la mai bine,dar se straduiesc zilnic sa ne arate ca e mai rau…Nu e mai rau.Ca altfel nu veneau cu zecile de mii aici.
    Nu e nici perfect,dar daca nu le place,merarga undeva unde le place mai mult.De exemplu poate acasa la tine e mai frumos.Si chiar e. Cetatea.Ca restul…
    Ipocrizia asta a voastra , cei veniti aici ne deranjeaza.
    Regulile bunului simt spun ca, atunci cand mergi in casa cuiva,nu intrii cu bocancii plini de noroi pe covoarele lui, nu incepi sa ii dai lectii si nu ii arati tu ,,cum e mai bine,,.
    Ati venit aici pentru ca e mai multa civilizatie,printre altele.Dar voi vreti sa fiti tot ca la voi acasa,nu sa va schimbati.
    Dar ma mir de tine, Alba Iulia este un oras superb cu oameni muncitori si civilizati.Dar uite ca pana si Alba Iulia mai da rateuri…

    • Ia nu mai cita tu nimic din galeria Politehnicii daca ai o asemenea atitudine. Pentru a se dezvolta, orasul are nevoie si de oameni educati dar si cu educatie medie sau slaba, pentru ca multi dintre timisorenii nascuti aici (majoritatea copii ai unor persoane venite in Timisoara in perioada industrializarii fortate) nu au nicio motivatie in viata, se multumesc pentru faptul ca s-au nascut aici, dorm si mananca tot la parinti, avand studii medii sau superioare. Daca tu ca timisorean(ca) te simti amenintat(a) de competitia cu o persoana venita din alte parti ale tarii, tu ai o problema, nu altcineva. Ia munceste undeva prin occident, pe masura pregatirii tale, cum muncesc foarte multi din timisoreni, si ai sa vezi ca o sa ai aceeasi problema.

      Cat timp legile si institutiile din Timisoara nu functioneaza, atunci nu te astepta ca vreun timisorean sau o persoana se comporta civilizat in societate doar pe baza educatiei primite acasa. Avem mai multi timisoreni certati cu bunul simt decat persoanele venite din alte localitati, pentru simplu fapt ca suntem mult mai multi, doar ca ceilalti sunt mai usor de observat dupa nr. de la masina sau accent. Uita-te cand treci pe la Pasajul Jiul cati timisoreni se baga in fata si cati din alte judete (poti sa-i calculezi si pe cel cu masina pe firma sau pe leasing- cu nr. de Bucuresti)…

  2. Vezi tu prietene,ciudat dar chiar un amic Cristi Brancovan.Si nu esti tu.Pentru ca de la o posta ti se simte frustrarea.
    Hai sa iti demontez teza ta ,,intelijenta..:
    Asa spui,ca eu ma simt amenintat de inteligenta venita din Est?
    Pai daca ar avea Estul atata inteligenta,nu crezi ca ar fi cam inversata situatia?
    Adica s-ar uita Banatul cu jind la Oltenia cea infloritoare sau la Moldova cea civilizata.Si ar emigra banatenii in masa in oltenia sau moldova…
    Din fericire(sau nefericire) situatia e cum e.
    Banatul a fost de cand apartine de Romania o zona etalon ca bogatie,civilizatie,cultura si intelegere.
    Din NEFERICIRE ati venit voi cu metehne fanariote turcesti si bolsevice.Si ati stricat usor usor tot ce era diferit aici.
    Nu va acuza nimeni ca sunteti necivilizati.Va acuza ca ,dupa ce veniti aici tot necivilizati muriti!
    Nu va schimbati cu nimic metehnele!
    Nu te mai da banatean,ca te simt de la o posta.
    Iar exemplul cu pasajul Jiul este o copilarie ca sa nu zic tampenie.

    p.s.

    ,,Brancovane,, Banatul nu inseamna doar Timisoara!

  3. De ce stai intr-un oras in care observi toate problemele pe care le-ai enumerat si pentru care, oricum, nu faci nimic ca sa le rezolvi?
    V-am chemat noi pe vreunul? Tie ar trebui sa-ti creeze Bota o parte speciala pe site numita PLANGACIOASA – pentru ca nimic nu iti convine si te plangi de tot ce te inconjoara. Nu te-am vazut sa plantezi vreun copac la crearea perdelei forestiere de acum aprox. 1 luna, nu te-am vazut vreodata sa ai spirit civic si sa ne arati prin puterea propriului exemplu cum ar trebui sa fim sau sa ne comportam, dar tu/voi (ziaristii anti-tot) rascoliti rah.tul pentru bani. Nu te/va tine nimeni cu forta AICI…. By the way, prea-iubita ta Alba – Iulia a cazut lamentabil alaturi de si mai iubita si unica dragoste Craiova in fata juriului pentru Capitala Europeana a Culturii… Timisoara, cu problemele ei a mers mai departe. Cat rahat ati mai mancat si legat de proiectul asta, stim cu totii !!! Asa ca n-o mai arde aiurea si mai faceti si voi dracu’ ceva bun pentru orasul asta!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.