Timișoara Saracens e din nou CAMPIOANA României! Bănățenii s-au impus la limită...

Timișoara Saracens e din nou CAMPIOANA României! Bănățenii s-au impus la limită pe terenul rivalei din Maramureș GALERIE FOTO & VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

 

12294855_1169614959732922_2127929119205823804_n

Timișoara Saracens și-a redobândit pe teren advers ceea ce merită: titlul de campioană națională a României! Bănățenii au avut o partidă crâncenă pe terenul rivalei Știința Baia Mare, care deținea trofeul. Elevii lui Grainger Heikell au învins greu, cu 18-15, după ce la pauză tabela indica egalitate (10-10) și după ce au fost chiar conduși în prima repriză.

Deși oaspete practic în finală, Timișoara Saracens a început mai hotărâtă partida de pe ”Lascăr Ghineț”. Forcing-ul bănățean s-a concretizat după șapte minute de joc. O acțiune colectivă pe traseul Calafeteanu-Conache se încheie cu eseul în marginea stângă reușit de Shennan. Calafeteanu transformă pentru 7-0 și reduce din tonul ușor ostil al publicului. Timișorenii au dominat în continuare, dar în minutul 14 rămân temporar în inferioritate după ce Drenceanu vede ușor cartonaș galben pentru o intrare întârziată la Taniela. Luke Samoa ratează transformarea, dar peste zece minute Baia Mare revine în meci. Dănilă marchează la prima fază mai periculoasă a ”zimbrilor”, după un mol puternic dus în terenul bănățean. Samoa transformă de această dată și restabilește egalitatea. Mai mult, peste două minute, când ”sarazinii” erau încă surprinși de revenirea gazdelor, Taniela profită și înscrie din drop goal. La 10-7 în ultimul minut Baia Mare mai beneficiază de o penalitate, Samoa ratează și în prelungiri Saracens RCM reușește să facă 10-10. Mai întâi Umaga pătrunde puternic răvășind apărarea maramureșeană dar apoi bănățenii sunt opriți neregulamentar. Repriza se încheie astfel cu penalitatea ușoară transformată de Vali Calafeteanu.

Bănățenii încep și partea secundă la fel de puternic. După cinci minute de presiune mingea ajunge acum în partea dreaptă. Tangimana Fonovai rezistă placajului lui Botezatu fără probleme și marchează al doilea eseu al echipei sale. Scorul rămâne însă 15-10 pentru RCM deoarece balonul trimis de ”Cala” din lateral lovește bara. Nouarul timișorenilor se revanșează însă peste câteva minute după ce Ianuș suferă un placaj înalt. De această dată balonul trece printre bețe și scorul devine 18-10 pentru Timișoara Saracens. După 53 de minute de joc are loc o nouă fază complicată, Rus e lovit cu pumnul și se ceartă apoi cu un alt băimărean. Gazdele beneficiază de o lovitură de la distanță, dar bara se opune acum și reușitei lui Luke Samoa. Shamkaradze are și el șansa de a-și aduce echipa mai aproape de bănățeni, dar greșește la o fază simplă. ”Zimbrii” revin însă până la urmă, aproape asemănător ca în prima parte. De această dată Van Heerden culcă balonul în terenul de țintă ”sarazin”. De asemenea echipa de pe Bega rămâne din nou în inferioritate, după ”galbenul” văzut de Tangimana. Diferența rămâne de trei puncte (15-18) deoarece Samoa nu reușește transformarea din lateral.

Un final mai mult decât crâncen

Din păcate, tot pe final, bănățenii rămân și fără un jucător din cauze medicale, Conache fiind înlocuit după ce a fost lovit involuntar de un coleg.


Jucătorul timișorenilor ieșind de pe teren pe targă în aplauzele spectatorilor. Baia Mare are, la faza următoare, șansa egalării, dar Samoa are și ghinion, execuția sa de la distanță lovește din nou un stâlp de susținere! Finalul nu se putea să fie mai încins pentru timișoreni după ce și Militaru vede ”galben” pentru un placaj ușor înalt. Nervozitatea își spune cuvântul după atacurile susținute ale ”zimbrilor” și Mariș e eliminat pentru o lovitură cu pumnul. Reduta Saracens RCM rezistă însă aproape ca prin minune și beneficiază de un ofsaid după recuperarea miraculoasă a balonului.

Emoțiile nu au lipsit complet pentru că arbitrul Vlad Iordăchescu repeta după o repriză a doua trecută de 60 de minute că încă mai e de jucat. Timișorenii au rezistat și ultimului val de atac, au prins balonul și apoi a venit semnalul izbăvitor. După un an de pauză Banatul reintră în posesia titlului SuperLigii, al patrulea istoric, și în urma unui succes cu 18-15 chiar acasă la maramureșeni.

Timișoara Saracens a câștigat în acest sezon toate competițiile interne: Cupa României, Cupa Regelui și acum SuperLiga de rugby.

CSM Baia Mare: 1. Constantin Pristăviță, 2. Florin Bardașu, 3. Paul Rusu, 4. Marius Dănilă, 5. Dumani Mtya, 6. Kuselo Moyake, 7. Sean Morell, 8. Constantin Ene, 9. Bidzina Shamkharadze, 10. Taniela Ratu, 11. Ionuț Botezatu, 12. John Leiatua, 13. Sione Fakasiolea, 14. Alexandru Apostol, 15. Luke Samoa. Au mai intrat: 22. Alexandru Bucur, 17. Mihai Dico, 23. Johannes Van Heerden

Timișoara Saracens: 1. Gigi Militaru, 2. Eugen Căpățînă, 3. Alexandru Țăruș, 4. Valentin Popârlan, 5. Marian Drenceanu, 6. Daniel Ianuș, 7. Vasile Rus, 8. Stelian Burcea, 9. Vali Calafeteanu, 10. Jody Rose, 11. Stephen Shennan, 12. Jack Umaga, 13. Brian Sefanaia, 25. Fonovai Tangimana, 15. Gabriel Conache. Au mai intrat: 16. Andrei Rădoi, 20. Randall Morrison, 19. Ionuț Mureșan, 17. Samuel Mariș, 14. Mădălin Lemnaru

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

  1. Si daca nu castigau, e dupa parerea mea de remarcat unde se practica in continuare sport de calitate, in care spectacolul ieftin si afacerile inca n-au ajuns prioritare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.