Turist de Crăciun: biserici din vestul țării cu hramul „Nașterea Domnului”. În...

Turist de Crăciun: biserici din vestul țării cu hramul „Nașterea Domnului”. În ce stare sunt lăcașurile de cult vechi de sute de ani

0
DISTRIBUIȚI
<


p>8. biserica dumbrava-iconostas

Naşterea lui Iisus Christos este una dintre cele mai importante sărbători creştine şi, pentru cinstirea ei, multe biserici au fost sfinţite primind hramul „Naşterea Domnului”. Numită popular şi Crăciun, Naşterea Mântuitorului este cel dintâi praznic împărătesc din viaţa Sa, sărbătorirea acestei zile fiind atestată documentar spre sfârşitul secolului al III-lea. Încă din antichitate, ziua Naşterii lui Iisus Christos este socotită a fi 25 decembrie şi de atunci este serbată de întreaga lume creştină.

Biserica din Dragomireşti

Nu departe de Lugoj, în satul Dragomireşti care aparţine de comuna Ştiuca, se află o veche bisericuţă de lemn, construită în anul 1754, care are hramul „Naşterea Domnului” şi este un monument istoric. Tradiţia locală spune că biserica a fost construită iniţial în localitatea cărăşeană Zorlenţu Mare. A fost vândută satului Dragomireşti în secolul al XIX-lea şi aşezată pe o colină.

Naosul bisericii este în formă de dreptunghi, cu absida altarului semicirculară, iar deasupra pronaosului se înalţă un turn cu un acoperiş conic, acoperit cu şindrilă, la fel ca întreaga biserică. În interior biserica a fost pictată la începutul secolului al XIX-lea, într-o manieră tradiţională, de meşterii zugravi Savu Zămbran şi Groza Bărzav, iar iconostrasul a fost lucrat într-o manieră specifică regiunii balcanice. În biserică se află şi o valoroasă arhivă a parohiei, veche de două secole, păstrată însă în condiţii cu totul improprii. Biserica a fost restaurată şi consolidată în 1969 dar a ajuns din nou într-o avansată stare de degradare.

Biserica din Ţărăţel

În satul hunedorean Ţărăţel, din apropierea oraşului Brad, se află o veche biserică ortodoxă la ridicarea căreia au contribuit 60 de familii sub îndrumarea preotului-paroh Dimitrie Pantea, a protopopului Ţării Zarandului Tavie Perian şi cu binecuvântarea episcopului Ardealului Vasile Moga, după cum menţionează pisania bisericii. Construcţia bisericii a început în 1822 şi a fost dată în folosinţă în 1834, primind hramul „Naşterea Domnului”. Aşezată pe locul numit „Sub Coasta Popii”, biserica a fost construită din ziduri de piatră groase de aproape un metru, cu un altar în formă de semicerc şi un impresionant turn de formă pătrată, cu latura de şapte metri şi o înălţime de 16 metri.

Biserica a suferit mai multe stricăciuni în timpul revoluţiei de la 1848 dar a fost reparată de enoriaşi. Reparaţii capitale ale lăcaşului de cult s-au făcut în 1981, atât în interior cât şi în exterior, când s-au distrus multe lucrări originale, mai ales tâmplăria şi duşumeaua de lemn, iar în 1987 biserica a fost repictată de timişoreanul Ioan Cozma. Modernizarea bisericii a continuat după 1989, când au fost înlocuite iconostasul, cele două strane şi scaunele.

Biserica din Dumbrava de Sus

O veche bisericuţă de lemn cu hramul „Naşterea Domnului” se află în comuna hunedoreană Ribiţa, satul Dumbrava de Sus. Biserica, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost ridicată în 1844, când populaţia satului era mult mai numeroasă decât cea de astăzi, acum, aşezarea fiind aproape părăsită şi uitată.

Lăcaşul de cult are un plan dreptunghiular şi un impunător turn-clopotniţă, cu două foişoare închise şi suprapuse iar în faţa celor două intrări se află pridvoare deschise. Biserica a fost reparată de mai multe ori dar se pare că în interior, sub stratul de tencuială, se mai găsesc fragmente deteriorate de pictură.

Surse foto: wikipedia.org, biserici.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.