Ucraina şi separatiştii au încheiat un armistiţiu în perioada sărbătorilor de Crăciun...

Ucraina şi separatiştii au încheiat un armistiţiu în perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou

0
DISTRIBUIȚI

armata-rusa-electronicresistance-net

Ucraina a ajuns la un acord cu separatiştii proruşi pentru un armistiţiu în perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, care a intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

O purtătoare de cuvânt a negociatorului de pace ucrainean a declarat că noul acord a fost redactat în capitala belarusă Minsk, în cadrul ultimei runde de negocieri pentru pace.

„Avem un acord privind un armistiţiu complet şi necondiţionat care va începe la ora 0.00, în noaptea de 22 spre 23 decembrie”, a scris marţi pe Facebook Darka Olifer, secretarul de presă al lui Leonid Kucima, negociatorul de pace din partea Ucrainei şi fost preşedinte al ţării.

„Această iniţiativă este necesară în special pentru ca civilii care trăiesc (în estul separatist al Ucrainei) să poată petrece Crăciunul şi Anul Nou în pace”, a adăugat ea.

„Ne aşteptăm şi sperăm ca oamenii din estul Ucrainei să se poată bucura de zilele de Crăciun şi Anul Nou în pace şi să menţinem aceste condiţii pe viitor”, a declarat Martin Sajdik, emisar al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Un reprezentant al provinciei separatiste Lugansk a afirmat că noul acord era necesar din cauza încălcărilor repetate ale armistiţiului existent.

Sajdik a mai spus că cele două părţi implicate în conflict au convenit de asemenea să-şi limiteze deplasările trupelor şi tancurilor de-a lungul liniei de front de 500 de kilometri.

„Am convenit că cele două părţi se vor abţine de la efectuarea unor manevre militare şi îşi vor reduce la minimum deplasările de trupe”, a precizat el.

Părţile din conflict au încheiat la 1 septembrie un armistiţiu care a redus semnificativ schimburile de focuri de artilerie şi rachete de-a lungul unei zone-tampon care separă zona de conflict de restul Ucrainei.

Dar o intensificare a violenţelor de săptămâna trecută ameninţa să submineze armistiţiul din septembrie.


Kievul a raportat marţi 30 de cazuri în care insurgenţii au încălcat armistiţiul de-a lungul liniei de front.

ONU estimează că peste 9.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la declanşarea conflictului armat în estul Ucrainei, în aprilie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.