UE cere Italiei să amprenteze toți migranții, cu forța dacă este cazul

UE cere Italiei să amprenteze toți migranții, cu forța dacă este cazul

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1837602409">

migranti refugiati roszke ungaria serbia granita (5)

Comisia Europeană a provocat puternice reacții în Italia solicitând marți să se recurgă la forță dacă este necesar pentru amprentarea „fără întârziere” a tuturor migranților care au debarcat pe coastele sale, relatează AFP.

Într-un raport, Comisia a cerut „eforturi suplimentare (…) cu scopul de a oferi un cadru legal mai solid pentru desfășurarea activității ‘hotspot’-urilor și în special pentru a permite folosirea forței pentru amprentare”.

„Obiectivul unei rate de 100% a amprentelor luate migranților care sosesc trebuie atins fără întârziere”, a insistat Comisia.

Întrebat asupra chestiunii amprentelor, ministrul italian de interne, Angelino Alfano, a dat asigurări marți că dispozitivul legislativ și jurisprudența Curții de Casație permit deja folosirea forței.

„Este foarte îngrijorător că UE legitimează folosirea forței împotriva migranților, în detrimentul tuturor convențiilor ONU și a comunității pentru drepturile omului”, a comentat deputatul Mario Marazziti, președinte al Comisiei pentru afaceri sociale.

În urmă cu două săptămâni, un oficial din cadrul Ministerului de Interne a explicat într-o conferință de presă că a trage de degetele unui pumn închis pentru a lua cu forța amprentele reprezintă o agresiune fizică interzisă polițiștilor italieni.

Chestiunea este sensibilă în Italia, țară care a văzut debarcând peste 320.000 de migranți pe coastele sale în ultimii doi ani și nu dorește să îi oprească pe teritoriul său luându-le amprentele, cu atât mai mult cu cât programul de repartizare introdus de UE este blocat.

Potrivit raportului de marți al Comisiei, 144 de migranți au fos transferați din Italia spre alte țări, iar partenerii europeni au propus Romei o mie de locuri în plus în cadrul acestui program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.