p>
„La clasă!” – se aude strigând pe hol, cât poate de tare, o elevă. Soneria proaspăt instalată nu funcţionează aşa cum trebuie, aşa că fata a fost pusă să cheme elevii din pauză la cursuri în acest mod. Se întâmplă în clădirea principală a Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara, de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 2. Aproximativ 400 de elevi înscrişi în clasele IX – XII au început, astăzi, şcoala în imobilul care a fost inclus într-un amplu proces de reabilitare.
Deşi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, se lăuda pe Facebook, în urmă cu câteva zile, că proiectul de reabilitare şi modernizare a interiorului clădirii principale a liceului a fost finalizat, realitatea e alta. Liceenii intră din gang în partea stângă a clădirii, printr-o uşă realizată din plăci OSB. De asemenea, profesorii şi elevii urcă la etajele superioare ale clădirii tot pe aceleaşi scări vechi, pline cu găuri, liftul nu funcţionează, iar sala festivă, plus alte patru încăperi, două la parter şi două la etajul I, aflate chiar în mijlocul imobilului, nu au geamuri şi uşi noi. Mai mult, nici faţada exterioară a clădirii nu este finalizată, aceasta fiind doar decopertată.
„Arată ca un spital”, concluzionează o elevă, după ce admiră curioasă modul în care arată interiorul clădirii în care învaţă. Pentru că lucrările de reabilitare a interiorului clădirii Liceului Lenau nu au fost terminate, unitatea de învăţământ nu are nici în acest moment autorizaţie de funcţionare, autorizaţie pe care liceul nu a mai primit-o de zece ani, se plânge directoarea şcolii, Elena Wolf.
„Mai sunt de făcut retuşări, este doar o parte din marele proiect de reabilitare, care e împărţit pe bucăţi. Este prima parte de reabilitare a sălilor la interior, considerată de unii finalizată. Însă sunt condiţii adecvate să ne desfăşurăm activitatea. În momentul în care vor fi finalizate toate încăperile şi vor avea şi geamurile şi uşile către iluminatoare, atunci vor fi condiţii şi mai bune şi putem să sperăm să obţinem, în sfârşit, şi autorizaţia de funcţionare”, a explicat Elena Wolf. „E frumos, dar nu e terminat”, concluzionează un alt dascăl care predă la Liceul Lenau, în timp ce admiră holurile şcolii.
Potrivit directorului, la clădirea principală a şcolii s-au făcut recompartimentări, iar unitatea de învăţământ a fost dotată cu lift, dar şi cu rampă de acces acţionată electric, care permit intrarea în instituţie a persoanelor aflate în scaun cu rotile. Din păcate, liftul nu funcţionează pentru că „este un consum de putere care depăşeşte ceea ce avem la ora actuală aprobat. Cei de la primărie sunt informaţi şi urmează să rezolve. Şi scările vor fi reparate”, a mai precizat Elena Wolf.
Vă reamintim că timp de aproximativ un an, liceenii de la Liceul „Lenau” au fost mutaţi din clădirea din centrul Timişoarei în corpul R al Universităţii Politehnica, pentru ca imobilul să poată fi reabilitat. Şantierul la unitatea de învăţământ a fost deschis în urmă cu doi ani.
Care e problema la scarile vechi din piatra? Sunt unul din putine elemente care au ramas de la cladirea orginiala, care oricum si-a pierdut caracterul cu scoaterea gresiilor si usilor din lemn masiv de pe coridoare. In vest orice institutie de invatamant s-ar mandri cu un edificiu care mai pastreaza atata din substanta originala, cata o…avea Lenaul inainte sa fie renovat…