CUTREMURE, la propriu, în Universitatea Politehnica din Timişoara. Ce experimente se realizează...

CUTREMURE, la propriu, în Universitatea Politehnica din Timişoara. Ce experimente se realizează şi care este scopul lor

0
DISTRIBUIȚI

upt cutremure

Mai multe cutremure au avut loc, săptămâna trecută, în capitala Banatului. Timişorenii nu trebuie să se sperie, însă, pentru că acestea au fost controlate, fiind „găzduite” de Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor şi Siguranţa Construcţiilor al Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica. Cercetătorii au dorit să verifice experimental modul în care se comportă structurile de oţel la acţiunea seismică.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei timişorene, experimentul face parte dintr-un amplu proiect internaţional în care UPT, alături de alte universităţi şi centre din Europa, se ocupă de standardizarea, la nivel european, a proiectării şi procedurii de execuţie a îmbinărilor metalice.

cutremur upt

„Codurile moderne de proiectare antiseismică impun ca performanța seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oțel să fie demonstrată prin încercări experimentale.


Cu toate că, aceste încercări experimentale sunt în general justificate pentru proiectele importante,  îngreunează proiectarea construcțiilor obișnuite, datorită timpului și resurselor financiare suplimentare necesare. O soluție la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluții uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanța cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite și Japonia, lipsind însă la nivel european”, a explicat Dan Dubină, coordonatorul proiectului.

Proiectul internaţional în cadrul căruia au avut loc cutremurele controlate la Timişoara este unul de cercetare, fiind finanţat de către Fondul Comunităţii Europene pentru Cărbune şi Oţel. În cadrul proiectului se va desfășura un amplu program experimental care are ca scop standardizarea îmbinărilor pentru a putea fi folosite ușor de proiectanți în aplicațiile practice.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.