Dacian Cioloș despre posibilitatea introducerii a două tururi de scrutin la alegerile...

Dacian Cioloș despre posibilitatea introducerii a două tururi de scrutin la alegerile locale: „Studiez toate variantele”

0
DISTRIBUIȚI

dacian ciolos

Premierul Dacian Cioloș a declarat duminică, la Iași, răspunzând întrebărilor presei, că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, el arătând că studiază toate posibilitățile cu privire la implementarea acestei măsuri, printre care ar fi inclusiv cea a asumării răspunderii în Parlament.

„Studiem toate posibilitățile”, a răspuns Cioloș, fiind întrebat de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcția de primar. Jurnalistul a revenit și a întrebat dacă acest răspuns al premierului înseamnă că nu exclude această variantă, iar Cioloș a răspuns similar: „Studiem toate posibilitățile”.

Totodată, șeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. „O să discut cu partidele politice întâi”, a răspuns Cioloș.

Într-o declarație acordată site-ului EurActiv în timpul vizitei efectuate la Paris miercuri și joi, publicată duminică în secțiunea de limba română a site-ului, premierul Ciolos a menționat că nu a adăugat în programul său de guvernare modificarea legii electorale în vederea revenirii la alegerea primarilor în doua tururi, deoarece, după discuțiile cu partidele, a înțeles că nu există majoritate pentru acest demers.

„După discuții cu partidele politice, am înțeles că nu avem majoritate pentru a modifica legea electorala. Schimbarea legii de către un guvern tehnocrat nu e posibilă’, a declarat, la Paris, întrebat de EurActiv, premierul Ciolos, adăugând că nu a promis niciodată modificarea legii electorale în acest sens.
Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Iași, că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună, el adăugând că schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare și de Guvern și le dorește acestora să găsească „cea mai înțeleaptă soluție”.

„Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înțeleaptă soluție”, a afirmat șeful statului.

Biroul Politic Național al PNL a decis luni, 18 ianuarie, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu, într-o conferință de presă, la finalul reuniunii.

Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.

„Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri.


Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (…) Eu, în Guvernul pe care îl conduc — este un Guvern independent—, care nu este implicat politic, și nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică”, a spus Cioloș.

Alina Gorghiu a declarat, marți, că nu se aștepta din partea premierului să respingă ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a adăugat că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului. Ea declarat și vineri, la Galați, că orice fel de metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primar este binevenită atât timp cât respectă legea și Constituția, răspunzând unei întrebări referitoare la sugestia făcută Guvernului Cioloș de prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, privind asumarea răspunderii pe acest subiect.

,,Fiecare își evaluează șansele de reușită într-un demers cum crede de cuviință. Răspund pentru acțiunile PNL, nu răspund pe ce poate sau nu să facă cabinetul Cioloș, dar cred că orice fel de metodă prin care se ajunge la alegerile în două tururi pentru primar este binevenită atât timp cât respectă legea, Constituția. E un punct de vedere al domnului Orban, se poate discuta marți, pe 26 ianuarie, la Biroul Politic Național”, a spus Gorghiu.

Copreședintele PNL i-a solicitat, sâmbătă, liderului PSD, Liviu Dragnea, ‘să se solidarizeze cu românii care doresc o competiție reală la alegerile locale’ și să accepte ideea alegerilor pentru primari în două tururi de scrutin.

Cererea PNL privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin este neconstituțională, iar legislația electorală nu poate fi modificată cu un an înainte de alegeri, în sensul avantajării unui partid politic, a declarat marți, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei. Întrebat dacă ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi, Iordache a răspuns negativ, fiind de părere că schimbarea modului de a alege primarii nu ar ajuta pe cineva acum.

Cât privește faptul că ideea alegerilor locale în două tururi de scrutin a fost și o solicitare a manifestanților, Iordache a spus că legea se modifică în Parlament, nu în stradă. „Bun, dar până la urmă legea se modifică în Parlament, nu se modifică în stradă. Dacă are cineva ceva de spus, au fost amendamente, au fost discuții pro și contra, dar, până la urmă, legea se modifică în Parlament”, a mai arătat acesta.

Organizarea alegerilor într-un tur de scrutin sau mai multe este o opțiune politică, iar Legea Fundamentală nu se referă la acest aspect, ci spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte, a declarat, miercuri, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică. Constituția nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a subliniat Zegrean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.