Povestea impresionantă a olandezei care s-a mutat la Timişoara, a adoptat doi...

Povestea impresionantă a olandezei care s-a mutat la Timişoara, a adoptat doi copii şi are grijă ca 10 micuţi părăsiţi de părinţi să ajungă „oameni care ajută România” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

casa filadelfia copii (2)

„Vreau să-şi aducă aminte că au avut parte de o copilărie fericită”. Aceasta este dorinţa lui Ingrid van der Velde, o olandeză în vârstă de 43 de ani pentru care Timişoara a devenit, definitiv, „acasă”. A renunţat la viaţa din Olanda, la prietenii şi familia de acolo, pentru un scop nobil: acela de a ajuta 12 copii cu poveşti triste, abandonaţi de părinţi, să ajungă mari şi să „ajute România”. Pe doi dintre micuţi, Ingrid i-a şi adoptat, revoltată că nu-i vrea nicio familie pentru că sunt țigani.

Pentru cei 12 copii, care au vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, Ingrid van der Velde reprezintă mama pe care nu au avut-o niciodată. „Este ca o mamă adevărată, aici mă simt în siguranţă”, ne spune Ciprian, de 15 ani, unul dintre cei doi copii țigani pe care Ingrid i-a adoptat. Femeia a devenit mama băiatului pe când acesta avea doar doi ani şi jumătate, după ce primii ani din viaţă i-a petrecut în spital şi în instituții de ocrotire ale statului. Asta pentru că mama lui Ciprian a luat decizia de a-l părăsi în maternitate, imediat după ce l-a adus pe lume, fără niciun fel de remuşcare. Femeia nu a încercat niciodată să-l caute pe băiat, dar nici Ciprian nu este curios să o cunoască. „Pe mama nu am văzut-o niciodată. Dacă ea m-a lăsat, nu ştiu de ce eu ar trebui să o caut, dacă nu mă vrea”, ne povesteşte cu maturitate Ciprian, care este înscris în clasa a X-a la o școală profesională și vrea să se facă electrician. Băiatul spune că, pentru el, Ingrid van der Velde, dar şi ceilalţi 11 copii, reprezintă adevărata familie.

Micuţii locuiesc într-o casă de tip familial din Ghiroda, Casa Filadelfia, pe care Ingrid van der Velde a deschis-o cu donaţii primite din Olanda, în urmă cu 14 ani. În prezent, casa realizată de Ingrid van der Velde există datorită fondurilor venite în special din Olanda, care acoperă costurile de întreținere, salarizare și buna funcționare a casei.

Cum a ajuns Ingrid van der Velde mamă pentru 12 copii

De profesie psihopedagog de recuperare, Ingrid van der Velde a intrat în contact cu micuții cu povești triste, care au trăit o viață dură, în urmă cu aproape 20 de ani, când a venit în Republica Moldova. Olandeza a iubit dintotdeauna copiii, astfel că în final a luat decizia de a se muta undeva în estul Europei și a face viața mai frumoasă pentru câteva suflete abandonate de părinți. În anul 1999, Ingrid van der Velde s-a angajat la casa de copii din Moșnița, în care a lucrat timp de trei ani, apoi s-a hotărât să înființeze Casa Filadelfia.

casa filadelfia copii (1)

 

Începutul nu a fost deloc ușor. „Este foarte mult de lucru cu actele pentru a realiza un centru familial. A fost nevoie de multe avize. Deși suntem o casă de tip familial, avem nevoie de aceleași condiții ca într-o casă de copii standard. Există multă birocrație și astfel, în loc să-ți petreci timpul cu copiii, faci acte”, ne povestește Ingrid van der Velde.

La început, în Casa Filadelfia locuiau șase copii aflați în plasament, dar și Sergiu și Ciprian, cei doi băieți pentru care olandeza a devenit mamă cu acte în regulă. De altfel, majoritatea copiilor din Casa Filadelfia sunt țigani, fiind abandonați de cele care le-au dat viață la naștere sau fiind scoși din familie pentru că viața și sănătatea le erau puse în pericol.

O zi în Casa Filadelfia

„La Casa Filadelfia încercăm să-i facem pe copii să se simtă ca într-o familie”, explică Ingrid van der Velde, care se străduiește să le ofere copiilor cât mai multă iubire și să-i educe astfel încât să aibă un rost în viață.


Prin urmare, în fiecare dimineață e mare agitație în Casa Filadelfia, pentru că cele 12 suflete se trezesc pentru a merge la școală. Ingrid are și cinci persoane angajate, care formează o echipă multidisciplinară și care o sprijină să aibă grijă de copii. După ce se întorc de la cursuri, micuții iau masa, își fac temele, apoi casa e mai mult goală decât plină. Asta pentru că prichindeii merg la ore de fotbal, chitară, muzică, în funcție de preferințe. Ziua se încheie cu cina pe care membrii Casei Filadelfia o iau mereu împreună, ca într-o familie.

Diana are opt ani și este cea mai mică rezidentă a casei de tip familial din Ghiroda. Fetița locuiește în Casa Filadelfia alături de fratele său în vârstă de nouă ani. A ajuns aici în urmă cu cinci ani, după ce a fost scoasă din familie, și spune că e „fain”. Totuși, cei doi frați își mai vizitează familia în vacanțe. „Am fost în Austria și în Olanda în tabere, în Olanda a fost cel mai frumos”, ne spune fratele Dianei, care iubește să joace fotbal, dar vrea să devină medic veterinar.

„Îmi doresc ca cei care cresc aici să ajute România când vor fi mari”

Ingrid van der Velde dă dovadă de un patriotism cum rar întâlnești. Pentru Ingrid, România a devenit acasă. Tocmai de aceea, încearcă să le insufle copiilor dragostea de țară.

„Îmi place în România și m-am obișnuit aici. Scopul nostru este reintegrarea în familie. Unde nu se poate, nu forțăm lucrurile. Îmi place ce fac, sincer, vreau să-i ajut pe acești copii să-și facă un drum în viață, să termine școala, să aibă un loc de muncă, să ajute România. Pentru că dacă ei sunt bine, și România va fi bine. Trebuie să ajuți țara ta. Eu am venit aici să ajut acești copii să crească și mi-ar părea rău ca ei să plece la muncă în străinătate. Eu vin aici și ei pleacă? Nu zic că este ușor să trăiești în România, dar dacă toată lumea pleacă, ce se va întâmpla cu această țară? Îmi doresc ca acești copii să-și aducă aminte că au avut parte de o copilărie fericită și, de asemenea, ca copiii lor să nu ajungă în centre de plasament, cum au fost ei”, ne spune emoționată Ingrid van der Velde.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.