Edward Nicolae Luttwak, arădeanul devenit cel mai respectat şi influent om din...

Edward Nicolae Luttwak, arădeanul devenit cel mai respectat şi influent om din lume, căutat de zeci de lideri mondiali. Ce sfaturi le dă

0
DISTRIBUIȚI

edward luttwak

Zeci de lideri mondiali îl caută pentru a-i cere sfatul anual, Bush le-a cerut generalilor americani să-l consulte înainte de declanşarea primului război din Irak, iar Dalai Lama îl vizitează frecvent. Vorbim despre Edward Nicolae Luttwak, supranumit de jurnaliştii englezi „Machiavelli din Maryland”, un politolog care s-a născut în vestul ţării, la Arad. Bărbatul este considerat de către ziariştii de la „The Guardian”, care au realizat un amplu reportaj despre el, ca fiind printre cei mai influenţi oameni din lume.

Edward Luttwak s-a născut la Arad, în anul 1942, într-o familie de evrei. În 1947 a părăsit România împreună cu familia, a crescut în Italia şi Anglia şi a lucrat la Londra, Paris şi Ierusalim. În anul 1972 s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde are o carieră de succes ca politolog şi expert internaţional de strategie militară, fiind şi consultant pentru preşedinţia americană, scrie Aradon.

În prezent, arădeanul este solicitat de serviciile şi liderii din întreaga lume. Doar în ultimele doisprezece luni, Edward Luttwak a fost contactat de premierul din Kazahstan pentru a găsi o soluţie de mutare a etnicilor ruşi dintr-un oraş aflat la graniţa de nord a ţării, un guvern important din Asia i-a cerut sprijinul pentru a-i pregăti pe membri unui nou serviciu de informaţii, iar o companie chimică italiană i-a cerut sfatul pentru a câştiga un proces legat de poluarea cu azbest. Cei care apelează la sfaturile sale plătesc sume mari în schimb.


De altfel, motto-ul lui Edward Luttwak este „să fii plătit de fiecare dată pentru munca prestată”.

edward luttwak

Arădeanul aflat pe lista neagră a ISIS

Edward Luttwak a devenit cunoscut pentru ideile sale politice inovatoare. Cartea sa „Coup d’État: A Practical Handbook” este folosită pe post de manual obligatoriu în nenumărate colegii şi universităţi cu profil militar din întreaga lume, fiind tradusă inclusiv în chineză, ebraică, japoneză sau turcă. Luttwak a fost un apropiat al lui Jimmy Carter şi un om pe care Regan l-a respectat. Mai mult, pentru că a fost consultat înainte de declanşarea primului război din Irak, arădeanul se află pe lista neagră a ISIS.

În toamna anului 2014, Edward Luttwak a venit la Arad, împreună cu soţia sa, după 30 de ani de la ultima vizită în oraşul natal. Autorităţile locale l-au recompensat pe arădeanul devenit cel mai respectat şi influent om din lume cu „Distincţia judeţului Arad”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, iar Centrul de Studii Iudaice le-a oferit soţilor Luttwak diploma „Prieten al Centrului de Studii Iudaice”.

„Familia mea a fost mereu fericită în Arad. Chiar dacă am fost născut în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, nu au existat poveşti tragice în familia mea. Am fost în siguranță aici, deoarece Aradul era un oraș multicultural de succes, unde oamenii se ajutau între ei. Acesta este Aradul în care am locuit și pe care mi-l amintesc. În călătoriile mele, în lume, sunt întrebat adesea de ce vorbesc românește și răspund: «Eu sunt din Arad». Întotdeauna mă gândesc la Arad într-un mod pozitiv. Sunt foarte fericit că m-am întors aici. Este o satisfacție să văd că orașul s-a dezvoltat, s-a modernizat”, a povestit Edward Luttwak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.