Imagini ALARMANTE într-un calendar care-i va întrista pe timișoreni. Despre ce este...

Imagini ALARMANTE într-un calendar care-i va întrista pe timișoreni. Despre ce este vorba și care este intenția autorilor FOTO

1
DISTRIBUIȚI

calendar-DJCT-2016-final-low_Page_03

Termopane albe pe clădiri istorice cu tencuiala scorojită de-ți vine să plângi când te gândești ce monumente de arhitectură au fost cândva. Sau imobile zugrăvite în toate culorile urâte de proprietari. Sunt, toate, imagini pe care nu prea vrei să le vezi.

Direcția pentru Cultură Timiș a ales să le ducă în toate birourile și casele, folosindu-le pentru calendarul instituției pe anul 2016. Fiecare pagină din cele 13 ale calendarului cuprinde fotografii ce ilustrează principalele probleme întâlnite la clădirile istorice din oraș, la siturile arheologice și la monumentele de for public, dar și un articol de lege (legea 422/2001 a Protejării Monumentelor Istorice).

„Am ales să publicăm astfel de calendare ca să tragem un semnal de alarmă vizavi de situația dezastruoasă de care ne lovim atunci când vine vorba despre patrimoniul din Timiș. Nu am vrut un calendar «drăguț». Am vrut un calendar… eficient pe care să îl distribuim tuturor partenerilor și colaboratorilor noștri”, spune Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Fotografiile sunt realizate de Adrian Pîclișan, iar conceptul grafic îi aparține lui Levente Kozma.

Miercuri, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și-a făcut bilanțul anului 2015 și a definit strategia lui 2016.


În anul care tocmai s-a încheiat, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a desfășurat activități intense pe toate cele trei departamente ale sale. Numărul cel mai mare de solicitări și de avize eliberate s-a înregistrat însă pe Patrimoniu Imobil: au fost emise peste 550 (554) de avize de restaurare și peste 300 de preemțiuni. În ceea ce privește Departamentul de Arheologie, consilierii au studiat și eliberat răspunsuri corespunzătoare pentru mai bine de 200 de solicitări. În cadrul Departamentului Patrimoniu Mobil, au fost aproape 150 de solicitări și eliberate peste 140 de certificate de export definitiv și adeverințe.

Interesul cetățenilor față de problemele gestionate de Direcția pentru Cultură Timiș a fost, în anul 2015, mult mai crescut decât în alți ani. Astfel, au avut loc peste 700 de audiențe și consultări cu directorul instituției și cu consilierii de specialitate.

În ceea ce privește programul pe 2016, acesta continuă direcțiile trasate în anii anteriori, cu programe concrete însă pentru toate cele trei departamente ale instituției. În cadrul Departamentului Patrimoniu Imobil se va continua procesul de promovare și protejare a patrimoniului județului Timiș. S-a demarat în luna decembrie 2015 un program concret de informare (în colaborare cu Federația Asociațiilor de Locatari) a timișorenilor care ocupă clădirile istorice, cu drepturile și obligațiile pe care le au.

Departamentul de Arheologie are printre proiectele anului 2016, pe lângă activitatea curentă: organizarea unui eveniment inedit cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Istorice (18 aprilie 2016), organizarea unei expoziții temporare având ca temă cercetările arheologice din județul Timiș și editarea celui de-al doilea volum al publicației “Arheologia Banatului”.

O evidență amănunțită a monumentelor de for public din județul Timiș (cuprinzând o localizare exactă, valoare de inventar, date despre autor etc) este principalul proiect al Departamentului Patrimoniu Mobil.

În cee ace privește Casa Artelor, aici s-a stabilit un program concret de expoziții găzduite de Galeria Pygmalion și Subterană, precum și de spectacole, festivaluri, concerte și lansări de carte care vor avea loc în sala Studio, Curtea cu Castan și Café Klapka. În total vor avea loc 22 de expoziții și peste 25 de alte evenimente.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.