Locuitorii din vestul ţării care riscă să le fie amputate picioarele pentru că un vas de sânge s-a înfundat sunt trataţi, la Spitalul Judeţean Timişoara, prin nişte tehnici care sunt istorie în ţările occidentale. Concret, chirurgii timişoreni apelează la operaţiile tradiţionale pentru a desfunda vasele de sânge şi taie cu bisturiul, deschid ţesuturile şi repară vasele la vedere, pe când în spitalele din vestul Europei se foloseşte tehnica endovasculară. Adică, printr-o puncţie, cu ajutorul unor fire fine sunt introduse baloane şi stenturi cu care vasele de sânge sunt desfundate. Astfel, este refăcută circulaţia la picior, la mână, la diverse organe sau chiar la creier, iar pacientul se recuperează mult mai uşor, plus că se reduce şi numărul de amputaţii.
Din păcate, la Timişoara aceasta tehnică modernă endovasculară este folosită doar de medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde. Spitalul Judeţean Timişoara are aparatură necesară pentru a realiza astfel de operaţii, dar acestea nu sunt efectuate dintr-un motiv absurd: chirurgii nu ştiu cum să le realizeze. Acest lucru se va schimba în cel mult doi ani, dă asigurări medicul Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la „Judeţean”.
Asta după ce Societatea Română de Chirurgie Vasculară, condusă de Mihai Ionac, a reuşit să câştige proiectul Erasmus+ intitulat „Oportunităţi pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară”, finanţat cu aproape 140.000 de euro.
În cadrul acestui proiect, trei medici de la Spitalul Judeţean Timişoara vor merge pentru a învăţa tehnici avansate în Germania şi Olanda. De asemenea, medici rezidenţi din cele două ţări sunt aşteptaţi la Timişoara pentru a vedea cum operează chirurgii prin metode învechite. „O parte din colegii noştri din Germania şi Olanda vor veni aici să vadă cum operăm deschis, pentru că la ei, tinerii rezidenţi nu au ocazia să vadă operaţiile deschise decât în cazuri rare. Totodată, la Timişoara vom organiza mai multe workshop-uri prin care vom învăţa un grup mai mare de chirurgi din România să folosească tehnicile moderne endovasculare”, a explicat, astăzi, Mihai Ionac.
Potrivit medicului timişorean, este nevoie ca chirurgii vasculari din România să înveţe aceste tehnici pentru ca pacienţii să poată fi trataţi mai eficient. „Există pacienţi care vin în stadii avansate de boală şi la care cu tehnicile clasice, noi nu mai putem să facem nimic, decât amputaţia. Aceste tehnici permit desfundarea vaselor chiar în aceste stadii avansate în aşa fel încât să putem salva picioarele, mâinile, organele pacienţilor noştri”, a mai precizat Mihai Ionac.
Materiale necesare realizării unor astfel de intervenţii moderne sunt mai scumpe, pentru o singură operaţie pot ajunge să coste până la o mie de euro, dar sunt decontate integral de Ministerul Sănătăţii. „Sunt mai scumpe astfel de tehnici, dar beneficiul pentru pacient este de neegalat. Numărul de complicaţii la asemenea intervenţii este mult mai mic. durata de spitalizare este de circa două zile şi scade perioada de recuperare. Prin acest proiect, ţelul nostru este să se realizeze astfel de operaţii şi la Spitalul Judeţean Timişoara”, a conchis medicul Mihai Ionac.