Jose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, despre Dacian Cioloș, la...

Jose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, despre Dacian Cioloș, la Timișoara: „Guvernul României este pe mâini bune”. Ce i-a transmis premierul FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1458823658">

jose manuel barroso

Universitatea de Vest din Timișoara a oferit, astăzi, cea mai importantă distincție academică unei mari personalități politice europene. Este vorba de Jose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, în mandatul căruia Uniunea Europeană s-a lărgit cu încă trei state membre: România, Bulgaria și Croația. La ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum au participat și premierul Dacian Cioloș, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României, Vasile Blaga, copreședinte PNL, vicepremierul Vasile Dîncu, Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, şi foşti miniştri.

Ceremonia a început cu un reproș adresat jurnaliștilor de către un profesorul Dan Negrescu, care a moderat evenimentul, pentru că s-a scris în presă că „Universitatea de Vest dă o nouă lovitură de imagine” prin oferirea acestui titlu lui Jose Manuel Barroso, care a ajuns „pe culmea politicii europene”. A urmat la microfon Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, care a ținut să precizeze că „UVT încearcă constant să ofere binemeritata recunoaștere unor nume importante din lumea științifică, culturală, socială sau politică, iar personalitatea profesorului Durao Barroso este una complexă. Astăzi, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, UVT aduce un omagiu unei remarcabile personalități politice a Europei, unui vizionar și unui adevărat profesionist al relațiilor internaționale”.

A urmat Laudatio, citită de profesorul Silviu Rogobete, care l-a descris pe Jose Manuel Barroso ca un „optimist incurabil”, după ce s-a inspirat parțial dintr-un articol publicat în revista Forbes. După ce a primit titlul de doctor honoris causa al UVT, Jose Manuel Barroso a ținut un discurs în care le-a mulțumit reprezentanților universității pentru că i-au acordat această distincție. „Pentru mine înseamnă mult, vine de la o instituție de învățământ importantă, dintr-o țară dragă mie, România. Îi mulțumesc lui Dacian Cioloș, un bun prieten de-al meu, pentru că a venit la Timișoara să participe la această ceremonie. Cred că Guvernul României este pe mâini bune și îi doresc succes lui Dacian Cioloș. Mă bucur să fiu, astăzi, aici, la Timișoara, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, un oraș asociat cu Revoluția română și cu democrația. Considerați-mă un prieten al României”, a spus Jose Manuel Barroso.

În finalul ceremoniei a luat cuvântul şi premierul Dacian Cioloş, care a precizat că vorbeşte din calitate de colaborator al lui Jose Manuel Barroso timp de patru ani şi jumătate, în Comisia Europeană, unde a ocupat funcţia de comisar european pentru domeniul agriculturii. „Am învăţat enorm de multe lucruri de la Jose Manuel, cu ajutorul lui am înţeles Europa foarte bine, are un optimism incurabil, este amorezat de Europa prin cunoaşterea ei profundă. Jose Manuel a susţinut finalizarea negocierilor de aderare a României în UE. Îi mulţumesc pentru încrederea acordată încă de la început. Suntem unde suntem în UE datorită lui Jose Manuel Barroso”, a explicat Dacian Cioloş.

Jose Manuel Barroso a primit şi un tablou realizat de caricaturistul Ştefan Popa Popa’s.

Foto: Adrian Pîclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.