Mănăstirea Piatra Scrisă, unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din...

Mănăstirea Piatra Scrisă, unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Banat. Care este legenda icoanei din stâncă, despre care oamenii spun că face minuni FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>manastirea piatra scrisa

Pe valea Timișului, în judeţul Caraş-Severin, se găseşte unul dintre cele mai frumoase aşezăminte monahale din Banat. Este vorba de Mănăstirea Piatra Scrisă, numită şi „Cozia Banatului”, vizitată anual de numeroşi credincioşi, şi nu numai, datorită locului în care este amplasată, dar şi icoanei pictate direct pe stâncă, despre care se spune că este miraculoasă.

Mănăstirea se află în comuna Armeniş, la o distanţă de 25 kilometri de Caransebeş, spre Orşova, unde şoseaua se întâlneşte cu apele Timişului, fiind realizată într-o strâmtoare peste care trece podul unei căi ferate. Turiştii care ajung pentru prima dată în acest loc rămân surprinşi, pentru că nu se aşteaptă să găsească o mănăstire care pare că iese din stânca de sub pod. Mănăstirea a fost înălţată sub hramul „Duminica tuturor Sfinţilor” în anul 1788, iar începuturile acesteia sunt legate de descoperirea pe o stâncă a unei icoane pictate, înfăţişând Sfânta Treime.

icoana sfanta treime

Despre trecutul acestei mănăstiri localnicii spun că atunci când s-a construit calea ferată pentru ruta Caransebeş – Orşova, la deschiderea unui tunel într-o stâncă s-a aflat icoana pictată, pe care sătenia o ştiau demult. Aceştia au aflat că icoana ar urma să fie spulberată în urma construirii tunelului, aşa că au rugat inginerii să devieze cu câţiva metri ieşirea acestuia. Câteva decenii mai târziu, alături de icoană a fost ridicată Mănăstirea Piatra Scrisă.

Nimeni nu ştie exact modul în care a apărut icoana în acest loc, unii oameni spun că a fost pictată de mână dumnezeiască, unii cred că a fost realizată de un pustnic. În prezent, icoana este cunoscută ca fiind „făcătoare de minuni”.

Foto: dozadebine.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.