Medicii timișoreni, mesaj pentru femeile cu Rh negativ: „Nu trebuie să se...

Medicii timișoreni, mesaj pentru femeile cu Rh negativ: „Nu trebuie să se sperie de o sarcină”. Cum pot aduce pe lume un copil sănătos și ce minune au făcut doctorii pentru o mămică

0
DISTRIBUIȚI

transfuzie intrauterina

Cuplurile din județul Timiș care au Rh-ul diferit, respectiv mama – negativ, tata – pozitiv, nu trebuie să se sperie că nu vor putea aduce pe lume bebeluși sănătoși. Asta pentru că datorită unei proceduri medicale deosebite, fătul se poate dezvolta normal până la naștere. Este vorba de realizarea de transfuzii de sânge intrauterine. Din păcate, prea puțini medici le recomandă femeilor din România cu Rh negativ care doresc să devină mame o astfel de procedură, pentru că nu o cunosc.

Așa a pățit și Lăcrămioara Movilă, în vârstă de 39 de ani, care a pierdut o sarcină în urmă cu zece ani, din cauza incompatibilității Rh-ului sângelui între mamă și făt, generată de incompatibilitatea existentă între mamă și tată (mama – negativ, tata – pozitiv). Din fericire, femeia din Timișoara a aflat de la medicul ginecolog la care venea la control că ar putea aduce pe lume un copil sănătos dacă vor fi realizate transfuzii de sânge intrauterine. Prin urmare, anul trecut, Lăcrămioara și soțul acesteia s-au decis să încerce.

Așa cum se așteptau medicii, fătul a fost diagnosticat cu o anemie severă din cauza incompatibilității Rh-ului mamei și al acestuia, care a moștenit Rh-ul tatălui. Astfel, în săptămâna 23, medicul timișorean Bogdan Mureșan a realizat prima transfuzie de sânge intrauterină. În total, au fost realizate șapte transfuzii, astfel că Lăcrămioara Movilă a dus sarcina până în săptămâna 37 și a născut un copil sănătos, pe Mihai Petru. “Am așteptat zece ani ca să-l avem pe Mihăiță. Acum zece ani am pierdut sarcina și atunci ne-am speriat, nu am mai vrut să încercăm. Ulterior, am auzit că se pot face transfuzii intrauterine și am luat decizia de a mai încerca să avem încă un copil.


Noi mai avem un băiețel acasă de 14 ani”, a povestit emoționată Lăcrămioara Movilă.

bogdan muresan

Ce semnal de alarmă trag medicii timișoreni?

Din păcate, o singură transfuzie de sânge intrauterină costă aproximativ 1.000 de lei, iar statul român nu o decontează. Mai mult, prea puține românce au aflat de această procedură care chiar poate face minuni pentru cuplurile cu Rh diferit care-și doresc să devină părinți. “Este cunoscut faptul că 15-20% din populația feminină are Rh negativ. O parte din aceste femei pot ajunge să aibă astfel de probleme atunci când doresc să aducă pe lume un copil. Noi ne așteptăm ca anual în România să avem 70, 80 de cazuri, dar rezolvăm doar cinci. Atunci stau și mă întreb ce se întâmplă cu restul cazurilor în care există această incompatibilitate între Rh-ul mamei și al tatălui. Această procedură nu este oferită corect, din lipsă de informare. Sunt convins că această problemă s-ar rezolva cu un efort minim, dacă s-ar dori”, a declarat, astăzi, medicul Bogdan Mureșan, specializat în medicină materno-fetală.

De aceeași părere este și medicul ginecolog Daniel Bran, care consideră că “această problemă a Rh-ului matern este mai frecventă decât s-ar crede. Este important să identificăm aceste cazuri cu probleme, pentru că avem posibilitatea să le tratăm. Femeia cu Rh negativ nu trebuie să se sperie de o sarcină”.

Potrivit medicului neonatolog Daniela Popescu, există și riscuri pentru bebeluș în urma transfuziilor de sânge intrauterine. La Timișoara, în ultimii ani, trei bebeluși diagnosticați cu anemie severă au venit pe lume sănătoși, după ce au beneficiat de astfel de transfuzii de sânge. “Primii doi copii sunt bine, au trecut de vârsta de un an, iar cel de-al treilea s-a născut în urmă cu zece zile. Am avut emoții, pentru că această anemie severă poate lăsa urmări asupra creierului copilului. Ne bucurăm că nu există probleme la acești copii. Ar fi bine să se înțeleagă faptul că acești copii au o șansă la viață, pot fi salvați, să nu-i lăsăm să piară intrauterin. Cazurile care nu ajung la astfel de intervenții, la transfuzii intrauterine, nu sunt unele prea fericite”, a conchis medicul Daniela Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.