Mica Unire, sărbătorită la Timişoara cu depuneri de coroane şi horă. De...

Mica Unire, sărbătorită la Timişoara cu depuneri de coroane şi horă. De ce a fugit primarul Nicolae Robu de presă

0
DISTRIBUIȚI

ceremonie mica unire 2016 (5)

Ziua Micii Uniri, 24 ianuarie, a fost celebrată astăzi la Timişoara, de la ora zece, în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, acolo unde oficialităţile s-au strâns să depună coroane. Frigul de afară a făcut ca evenimentul să fie lipsit de spectatori, abia spre final câţiva trecători curioşi oprindu-se lângă gardul IPJ pentru a vedea ce se întâmplă.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului naţional şi a fost urmată de o slujbă religioasă oficiată de doi preoţi. Spre deosebire de anul trecut, Mitropolitul Banatului Ioan Selejan a lipsit de la eveniment. Din partea administraţiei locale au luat parte primarul Nicolae Robu, vicepreşedintele CJT Florian Zanfir şi prefectul Mircea Băcală. Odată finalizată slujba, s-a trecut la depunerea de coroane. Şi-au adus omagiul mai multe instituţii printre care Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, SRI, STC, IŞJ sau Camera de Comerţ. La finalul evenimentului, după parada militară, participanţii au încins şi o horă, unde liberala Doina Schedan a ţinut aproapre de şeful ei de partid, Nicolae Robu.

Ulterior, primarul a declarat că „ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru poporul român una din datele de referinţă. În 1859, la 24 inauarie s-a făcut un prim şi esenţial pas spre unificarea tuturor teritoriilor locuite de români şi s-a putut înfăptui acest lucru datorită înţelepciunii şi patriotismului unor oameni deosebiţi, unor politicieni excepţionali, mulţi dintre ei, majoritatea şi participanţi la Revoluția din 1848.


Începând de după momentul unirii cele două principate au avut un alt curs decât anterior, ele s-au dezvoltat ca un stat modern, au obținut în anii care au urmat rezultate cu totul deosebite, strălucite, putem spune fără reținere și desigur că apoi, pas cu pas, s-a ajuns la făurirea României mari în 1918. Avem cu toții datoria să aducem omagiul nostru tutoror celor care atunci au putut să facă asemenea fapte, să unifice două principate în năzuința spre dreptate a poporului român, năzuință de multe veacuri”.

Întrebat de presa locală în legătură cu o casă din centrul oraşului, edilul nici nu a aşteptat ca jurnalista să termine întrebarea, spunând „bună ziua” şi plecând grăbit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.