Ministerul Mediului, DECIZIE TRANŞANTĂ în cazul extinderii liniei tramvaiului 7. Vezi ce...

Ministerul Mediului, DECIZIE TRANŞANTĂ în cazul extinderii liniei tramvaiului 7. Vezi ce s-a hotărât cu privire la lucrarea autorizată ilegal de Primăria Timişoara

7
DISTRIBUIȚI

CALEA SAGULUI NOUL SENS GIRATORIU01_resize

Șantierul deschis în calea Șagului pentru extinderea liniei de tramvai 7 până la noul mall, pe costurile firmei NEPI, a ținut traficul blocat săptămâni în șir în zadar. Asta pentru că unul din impedimentele majore legate de executarea lucrării autorizate de primarului Nicolae Robu fără respectarea legislației a fost mutarea unui stații de monitorizarea a calității aerului.

În decembrie 2015, primarul Nicolae Robu declara că „Direcţia de Urbanism a emis autorizaţia de construcţie pentru a se putea realiza această extensie a liniei de tramvai pe banii NEPI. Pentru a se putea face toată amenajarea din zonă care vedeţi că s-a făcut cu banii NEPI, amenajare care e donată către consiliul local. (…) Deci Direcţia de Urbanism a dat aprobare, autorizaţie de construcţie, pe care am semnat-o şi eu. Eu mă bazez pe semnăturile celor care ştiu ce semnături trebuie să fie la dosar şi în baza căror semnături se emite o autorizaţie de construcţie. Nu am cum să verific eu toate dosarele de autorizare a unei lucrări.


Cei de la Urbanism au considerat că o anumită hârtie primită de la Agenţia de Mediu într-o corespondenţă purtată ţine loc de autorizaţie de mediu şi că pot da autorizaţia de construcţie şi că va urma să se obţină ulterior de la Ministerul Mediului aprobare pentru mutarea acelei staţii (n.r staţie de monitorizarea a aerului). Pentru că staţia trebuie mutată de acolo şi nu se poate muta cu aprobări locale, ci numai cu avizul ministerului. A rămas în sarcina celor de la Mediu să obţină acel aviz. Încă nu e obţinut de aceea s-au oprit lucrările”.

Compania care efectuează lucrările le-a transmis jurnaliștilor de la Digi 24 că „lucrările la linia de tramvai de pe Calea Şagului continuă, neexistând o notificare sau dispoziţie legală care să solicite companiei NEPI să le oprească. În ceea ce priveşte proiectul de mutare a staţiei de monitorizare a aerului, acesta este în procedura de autorizare, iar dacă răspunsul va fi unul pozitiv, atunci staţia se va muta în imediata apropiere a amplasării actuale, însă nu pe traseul liniei de tramvai”.

Din punctul de vedere al autorităților, situația a fost, însă, lămurită, și nu în favoarea constructorului. „Ministerul Mediului le răspunde celor de la NEPI că nu sunt de acord cu reamplasarea staţiei de monitorizare a aerului TM1 din Calea Şagului. Pentru că lucrările au început fără solicitarea obţinerii acordului de mediu. Nu se mai poate emite acordul de mediu având în vedere că odată a fost respins”, a explicat Georgeta Ţâţan, consilier Relaţii Publice Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, pentru Digi24. Dacă situația nu se schimbă, investiţia NEPI de aproximativ 1 milion de euro ar putea deveni inutilă.

Vă reamintim că pentru aceeași speță, Inspectoratul de Stat în Construcţii a decis amendarea primarului Nicolae Robu şi a secretarului Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari cu câte 5.000 lei fiecare.

Foto: Arhivă

7 COMENTARII

  1. Chiar e asa de mare problema faptul ca acea statie (care si asa masluieste rezultatele inregistrarilor) va fi mutata citiva metri sau zeci de metri mai incolo? Aici e dovada prostiei celor care analizeaza asemenea dosare. De aceea merg lucrurile asa cum merg la noi. Din cauza unor DOBITOCI de la mediu, care probabil nici nu stiu ce se afla in acea incinta amplasata in mijlocul strazii. Ce vor acuma? sa demoleze investitia? Sa scoata liniile de tramvai si sa le duca la fier vechi? O situatie asemanatoare este la National arena din Bucuresti. Din cauza acelei copertine, nu se poate obtine autorizatia ISU. Deja s-au auzit zvonuri pe la radio despre demolarea stadionului. Pai cei care au dat asemenea stiri, oare sint normali la cap? Cei care iau asemenea decizii, de impiedicare a unor astfel de lucrari, (in special angajatii de la mediu), i-as pune sa lucreze macar o saptamina cu tirnacopul in mina la minus 10 grade afara si poate dupa aceea s-ar mai gindi in privinta deciziilor pe care le iau la semnarea unor dosare. De la revolutie incoace, institutia asta a mediului s-a dovedit a fi una cu efecte catastrofale. Ma gindesc ca a contribuit decisiv la falimentarea industriei romanesti. Oare cine se afla in umbra la cirma acestei institutii?

  2. Probabil ca statia respectiva are un rol f.important in monitorizarea calitatii aerului,mai important decat deplasarea catorva mii de timisoreni cu tranvaiul,si desigur ca Ministrul Mediului face parte din alt partid politic decat Robu,astfel ca lupta politica a fost intotdeauna mai importanta decat cetateanul,vezi alte obiective precum centura Timisoarei,Spitalul de copii,Spitalul de oncologie…s.a.m.d. I-as intreba pe d-nii de la mediu,daca au o statie asemanatoare si in Cartierul,Fabric unde functioneaza Continentalul.fabrica de cauciucuri,si ce masuri au luat in acest caz,in zile in care locatarii din cartier nu pot deschide geamul,dar sa mai iasa din casa,de obicei la sfarsit de saptamana,noaptea !!! RUSINE,politicieni netrebnici !!!

  3. Probabil ca statia respectiva are un rol f.important in monitorizarea calitatii aerului,probabil pt.statistici,ca nu am auzit sa se luat ceva masuri in caz ca se depasesc valorile admise,mai important decat deplasarea catorva mii de timisoreni cu tranvaiul,si desigur ca Ministrul Mediului face parte din alt partid politic decat Robu,astfel ca lupta politica a fost intotdeauna mai importanta decat cetateanul,vezi alte obiective precum centura Timisoarei,Spitalul de copii,Spitalul de oncologie…s.a.m.d. I-as intreba pe d-nii de la mediu,daca au o statie asemanatoare si in Cartierul,Fabric unde functioneaza Continentalul.fabrica de cauciucuri,si ce masuri au luat in acest caz,in zile in care locatarii din cartier nu pot deschide geamul,dar sa mai iasa din casa,de obicei la sfarsit de saptamana,noaptea !!! RUSINE,politicieni netrebnici !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.