Noul contract-cadru întocmit de CNAS defavorizează medicii de familie în fața hiperclinicilor....

Noul contract-cadru întocmit de CNAS defavorizează medicii de familie în fața hiperclinicilor. Cine spune asta și ce prevederi acuză

0
DISTRIBUIȚI

card_sanatate-medic

Deşi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că noul contract-cadru întocmit de CNAS pentru furnizorii de servicii medicale care urmează să intre în vigoare în acest an asigură un acces mai bun al pacienţilor la serviciile medicale, acesta a nemulţumit medicii de familie, care consideră că noul contract a fost întocmit în defavoarea lor, avantajând în schimb lanţurile de clinici ambulator şi oferind pacienţilor unele avantaje care sunt doar aparente, aşa cum se întâmplă şi în cazul altor lanţuri comerciale.

O „liberalizare” care distruge cabinetele medicilor de familie

Dr. Adrian Dărăbanţiu, medic de familie şi preşedintele Societăţii de Medicina Familiei Arad este de părere că acest contract-cadru este foarte dezavantajos pentru medicii de familie, mai ales în condiţiile în care tendinţa pe plan mondial este aceea de a asigura într-o proporţie cât mai mare un sistem medical de prevenţie care să preîntâmpine apariţia unor boli, precum şi a complicaţiilor acestora, aceste competenţe revenind medicului de familie.

„Modul în care contractul-cadru gândit de CNAS stabileşte efectuarea decontărilor distruge segmentul de medicină primară, care riscă să dispară pe partea curativă, pentru a favoriza sistemul ambulator, respectiv lanţurile de clinici ambulatorii unde sunt patru-cinci actanţi principali care au făcut un lobby susţinut şi care îşi vor mări astfel veniturile în mod considerabil, în timp ce mulţi medici de familie nu vor mai putea supravieţui” susţine dr. Dărăbanţiu.

Preşedintele medicilor de familie arădeni arată că aşa-zisa liberalizare prin care numărul medicilor de familie nu va mai fi limitat în raport cu cel al locuitorilor, iar activitatea acestora nu va mai fi condiţionată de un număr minim de 800 de pacienţi nu le va permite în realitate să supravieţuiască cu banii încasaţi de la CNAS pentru serviciile medicale prestate. „Acum există aproape 600 de posturi de medic de familie neocupate, mai ales în zonele defavorizate, o astfel de liberalizare sună bine din punct de vedere politic, dar prin această măsură vor fi şi mai multe posturi neocupate, căci va fi favorizată migraţia medicilor de familie din mediul rural în marile oraşe.


La medicii de familie nu se poate renunţa, deoarece trebuie respectate directivele UE, dar în condiţiile în care veniturile acestora vor scădea, sistemul îi va obliga să se angajeze la hiperclinici pe un salariu modic, iar această profesie nu va mai fi una liberală”, aceasta este una din prevederile cu „dedicaţie” în favoarea hiperclinicilor pe care o semnalează dr. Dărăbanţiu.

Pacienţi puşi pe drumuri

În opinia sa, o asemenea măsură îi defavorizează şi pe pacienţi, căci aceste hiperclinici duc o intensă politică publicitară pentru diverse reduceri şi gratuităţi dar bolnavii vor avea mai mult de umblat pe la diverse cabinete şi în realitate, în final vor plăti mai mult. „Medicul de familie angajat la hiperclinici va scrie doar un bilet de trimitere către specialişti fără a mai consulta pacientul, acesta va avea mai mult de umblat pentru diverse consultaţii iar pentru aşa-zisele gratuităţi, hiperclinicile vor încasa banii de la CNAS prin sistemul «suveică», ceea ce va însemna o căpuşare a sistemului medical, căci tot ceea ce e prezentat drept gratuitate, în realitate e decontat, şi asta în condiţiile în care cea mai mare parte din populaţia României nu plăteşte contribuţii la bugetul de sănătate” explică dr. Adrian Dărăbanţiu.

Favoruri pentru hiperclinici

O altă prevedere care îi defavorizează pe medicii de familie este aceea care nu le mai permite contracte cu laboratoarele, motivul oficial fiind eliminarea „înţelegerilor comisionare”. Dr. Dărăbanţiu susţine că ceea ce preşedintele CNAS pretinde că ar fi „comision” reprezintă de fapt plata pentru manopera de recoltare şi provine din beneficiul realizat de laboratoare, fără a afecta bugetul casei de asigurări.

„În acest fel se acopereau cheltuielile făcute pentru manopera de recoltare, investiţiile necesare, iar pacientul era scutit de drumuri în plus. Interdicţia este însă exceptată dacă analizele se fac în cadrul hiperclinicilor, acesta fiind de altfel elementul de noutate pe care îl aduce acest contract-cadru”, punctează preşedintele medicilor de familie arădeni. Concluzia sa este că tendinţa în întreaga lume nu este aceea de a limita medicina de familie ci de a o dezvolta, astfel încât ea să acopere aproximativ 80% din actul medical.

„Numai în România medicina de ambulator se dezvoltă în defavoarea medicinei de familie, peste tot în lume segmentul ambulator este unul mic. În România, medicii de familie nu rezovă în momentul de faţă decât în jur de 40% din problemele medicale şi procentul se va diminua şi mai mult prin limitarea competenţelor acestora, mai spune dr. Dărăbanţiu, care acuză şi imensa muncă birocratică pe care trebuie să o efectueze medicii de familie şi asistenţii medicali ai acestora, în dauna perfecţionării lor profesionale şi a unui câştig decent care să le permită investiţii în aparatură şi angajarea de personal pentru munca birocratică.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.