Peste 100 de şoricei şi porci, cobai pentru medicii timişoreni în fiecare...

Peste 100 de şoricei şi porci, cobai pentru medicii timişoreni în fiecare an. Ce învaţă doctorii în timp ce operează animalele şi ce se întâmplă cu ele după ce ajung pe masa de operaţie

0
DISTRIBUIȚI

operatie porc

La Timişoara funcţionează un centru inedit, în care peste o mie de chirurgi din toate colţurile lumii au învăţat deja cum să opereze mai eficient folosind tehnici moderne. Este vorba de Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” din cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara.

Aici, doctorii învaţă să opereze nu pe oameni, ci pe animale. Doar în ultimul an, peste 100 de şoricei şi porci au ajuns pe masa de operaţie a centrului. După ce sunt supuse intervenţiei chirurgicale, animalele sunt eutanasiate. Medicul Mihai Ionac, directorul centrului, a explicat că doctorii nu ar avea cum să ştie să trateze pacienţii dacă nu s-ar face astfel de experimente pe animale.

„Există deja directive europene care trebuie respectate şi noi avem tot acest şir de reglementări pe care-l respectăm de fiecare dată.


Există un comitet de etică la nivelul universităţii, care evaluează dacă proiectul este justificat, adică dacă este justificat să folosim acele animale. După care modalitatea lor de cazare, mâncare, anestezie, pregătire preoperatorie, eutanasie, toate trebuie făcute după nişte protocoale foarte stricte pe care noi le respectăm”, a declarat Mihai Ionac.

Porcii operaţi la Centrul „Pius Brânzeu” din Timişoara sunt aduşi de la crescătorii autorizate, fiind eutanasiaţi în ziua în care s-au făcut testările. Medicul timişorean se plânge de faptul că „este mai scump să elimini după reglementări un porc, decât să-l cumperi şi să-l foloseşti”.

În ceea ce priveşte şoarecii, aceştia sunt aduşi de la Institutul Cantacuzino, în cadrul căruia funcţionează o crescătorie autorizată. „Şoarecii îi folosim pentru învăţarea de tehnici microchirurgicale. Vasele lor principale au între 0,5 şi 2 mm, fiind extraordinar de potrivite pentru că vasele pe care noi le reconstruim la oameni au aceleaşi dimensiuni”, a conchis Mihai Ionac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.