Primăria Timişoara, lipsă de transparenţă privind banii cheltuiţi pe studii de fezabilitate...

Primăria Timişoara, lipsă de transparenţă privind banii cheltuiţi pe studii de fezabilitate în anul 2015. Vezi pe ce proiecte s-au dus şi ce informaţii importante sunt ținute la SECRET

0
DISTRIBUIȚI

primaria timisoara

Săptămâna aceasta a debutat sub semnul certurilor pe tema banilor cheltuiți pe studii de fezabilitate. Doi dintre liberalii din Consiliul Județean Timiș, Marian Vasile și Liviu Cocean, au acuzat conducerea pesedistă a instituției că aruncă cu banii pe fereastră pentru studii de fezabilitate, după ce Titu Bojin a cerut alocarea de bani pentru a achita un studiu care prevede transformarea actualei parcări de la CMJ în parcare supraetajată. Ca formă de protest, liberalul Cocean a făcut apel la transparență și a cerut lista studiilor de fezabilitate plătite din bani publici. Transparența însă pare să fie un concept cunoscut numai de unii liberali, dat fiind faptul că Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu, oferă informații incomplete la cererile în baza Legii 544 privind banii publici cheltuiți pentru studii de fezabilitate.

După ce am cerut să ştim câţi bani au fost alocaţi în anul 2015 pentru studii de fezabilitate, am primit următorele informaţii:

Direcţia Tehnică a cheltuit, în 2015, 172.049,39 lei pe studii de fezabilitate.


Deşi nu a oferit o listă cu toate studiile făcute, Direcţia Tehnică a transmis că „pentru trei dintre aceste SF-uri este în curs de întocmire documentaţia tehnică faza Proiect Tehnic”. Interesant este faptul că suma avansată de Direcţia Tehnică este una destul de mică, dacă ne gândim că la debutul anului 2015, conform proiectului pentru buget, era alocată suma de 165.000 de lei doar pentru realizarea unui singur studiu de fezabilitate, cel pentru amenajarea unui metrou în urbea de pe Bega. Merită menţionat că Direcţia Tehnică nu a oferit informaţii importante legate de studiile care vizează lărgirea pasajelor Jiul sau Popa Şapcă, despre construcţia unui nou pod peste Bega sau reamenajarea unor inele de circulaţie.

Conform aceluiaşi răspuns, Direcţia de Dezvoltare a plătit 2.232 lei pentru un singur studiu de fezabilitate în 2015, cel aferent proiectului „Racord la reţeaua metropolitană existentă de fibră optică pentru realizarea obiectivului Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Municipiul Timişoara”, suma plătită reprezentând „asistența tehnică de specialitate din partea proiectantului pe parcursul derulării lucrărilor.”

76.892,40 de lei este suma cheltuită de Direcţia de Mediu pentru studii de fezabilitate, întocmire D.A.L.I, P.T, C.S, D.E, P.A.C la obiectivul Modernizare Parc Scudier. Proiectul a fost propus pentru execuţie în 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.