Primarul Robu l-a făcut NESIMȚIT pe un consilier local, la dezbaterea pe...

Primarul Robu l-a făcut NESIMȚIT pe un consilier local, la dezbaterea pe buget. Ce l-a scos din sărite pe edil UPDATE 2 Polemici pe tema metroului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dezbatere buget timisoara 2016 (1) robu diaconu

Dezbaterea pe buget organizată de Primăria Timişoara în sala de consiliul, astăzi, de la ora 14, s-a lăsat cu un prim scandal, dar şi cu o minciună. Primarul Nicolae Robu a făcut o mică prezentare, accentuând punctele importante și banii prevăzuți pentru diverse investiții. Acesta nu a pierdut ocazia de a ataca PRESSALERT.ro pe tema pasajului de la Michelangelo, plângându-se că unii ar fi scris că pasajul a fost finalizat în patru ani de zile, nu în doi. Pentru a crea antiteză între jurnalişti, Robu a ţinut să laude modul în care anumite site-uri au prezentat bugetul. Prima ceartă a plenului a început după ce consilierul local independent Bogdan Herzog a luat cuvântul pentru a atenţiona că bugetul nu a fost prezentat Comisiei de Buget Finanţe şi a cerut o prezentare detaliată. Herzog a fost întrerupt de primarul Robu care a comentat că „nu se poate pentru că sunteţi într-o şedinţă publică, normele de conduită vă obligă, dar la nesimţirea ce vă caracterizează puteţi face orice”. După ce Herzog l-a atenţionat că nu e deloc în măsură să discute despre norme de conduită şi bun-simţ, Robu a țipat că „nu mai pupați consiliu local cât e hăul, că timișorenii au văzut ce opoziție faceți”.

După ce șefa Direcției Economice, Smaranda Haracicu a prezentat bugetul, mințind că a fost postat pe site-ul Primăriei Timișoara marți, acesta apărând însă abia miercuri, un participant la dezbatere a cerut să știe ce demersuri face Primăria Timișoara pentru a construi parcări între blocuri. Primarul a explicat că nu există însă în bugetul pentru acest an bani prevăzuți, dar că primăria continuă demersurile de demolare a garajelor și că deocamdată nu au fost identificate spații în centrul orașului pentru construirea unei parcări. A doua vorbitoare care a luat cuvântul s-a plâns că este plimbată de primărie de un an de zile din la un birou la altul, în încercarea de a obţine o locuinţă socială.

UPDATE 1 Consilierul local Dan Idolu de la PSD a luat şi el cuvântul atenţionând că proiectul de buget trebuie discutat în Comisia de buget şi finanţe şi că trebuie ca proiectul să fie cunoscut în detaliu, dat fiind faptul că aceste alocări care se fac acum au impact și asupra viitorului orașului.


Mai mult, Idolu a cerut ca documentele care justifică diverse achiziții și costurile implicate de acestea să fie postate pe site-ul primăriei pentru a putea fi consultate și de aleșii locali, dar și de cetățeni.

Deși primarul Nicolae Robu a fost de acord că inițiativa este una de bun-simț și că este corect ceea ce se cere, propunerea lui Idolu s-a lovit de refuzul șefei Direcției Economice, care a spus că nu deține actele necesare și că respectivele informări trebuie scanate de direcțiile care le-au întocmit și abia apoi pot ajunge pe site. Primarul Nicolae Robu a conchis că transparența se va respecta dacă există timp. Șeful consiliului de cartier din Plopi, Ion Olaru, a acuzat că toate solicitările depuse către primărie primesc acelaşi răspuns, că investiţiile se vor face în funcţie de alocările financiare, însă atenţionat că probleme precum trotuarele sparte sau refuzul şoferilor RATT de a merge în Plopi sunt unele care nu îşi găsesc răspuns de ani buni de zile. După ce omul s-a plâns că poliţia locală nu intervine pentru rezolvarea unor încălcări ale legii, Robu a mai spus că „educația se face în familie, în școală, în măsura în care tinerii frecventează biserica, și desigur și mass-media mai face educație, cred că este loc de mai mult, însă presa este liberă, nu putem stabili noi cum să fie programele posturilor TV sau ale altor oganisme media”.

UPDATE 2 Consilierul local Alfred Simonis a ţinut să îi atragă primarului atenţia că este perfect normal ca Bogdan Herzog, ca președinte al Comisiei de Finanțe, să vadă proiectul de buget ca să îl poată analiza. „Eu cred că dezbaterea aceasta este de fațadă și este menită să mascheze faptul că nu se respectă o anumită procedură”, a spus pesedistul. Simonis a cerut să știe dacă se vor aloca bani pentru echipele sportive înainte de a se primi un răspuns la contestația depusă la Raportul Curții de Conturi care a decis că vechea finanțare a fost ilegală și de ce nu se alocă subvențiile totale pentru RATT și Colterm, dar şi de ce se plătesc bani pentru un studiu de fezabilitate pentru metrou când nu există bani şi nici acordul Ministerului Transporturilor. Primarul Nicolae Robu a răspuns că pentru echipele de sport se vor aloca bani zece milioane de lei ca şi finanţare a Club Sportiv Municipal unde funcţionează handbalul, rugyul şi baschetul. Despre subvenţiile pentru regii, Robu a explicat că nu a dorit blocarea banilor până la finele anului, iar despre SF-ul pentru metrou edilul a lămurit că nu se face un proiect nou, ci că nu au fost a plătiţi banii pentru cel contractat anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.