Timişoara a ratat şi ULTIMA şansă de a păstra descoperite vestigiile din...

Timişoara a ratat şi ULTIMA şansă de a păstra descoperite vestigiile din Piaţa Libertăţii. Vezi cum au valorificat alte oraşe potenţialul turistic cu bani europeni

0
DISTRIBUIȚI

PROTEST IN LIBERTATII08_resize

Reabilitarea centrului istoric al Timișoarei ar fi putut fi un bun mijloc de a atrage mai mulți turiști în orașul de pe Bega. Dincolo de refacerea pavajului, dotarea spațiilor cu bănci noi sau interzicerea circulației mașinilor prin zonă, Primăria Timișoara, beneficiar al proiectului cu fonduri europene, ar fi putut cere valorificarea vestigiilor istorice descoperite în timpul săpăturilor arheologice.

Însă firma Corint, care a câștigat licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor, a elaborat mai multe soluții, iar de la București a fost aprobată acoperirea Băilor Turcești din Piața Libertății, care, exploatate și puse în valoare, ar fi putut fi un motiv în plus ca turiștii să includă Timișoara în itinerariul lor, dat fiind faptul că vorbim de un monument unic în România.

Vestigii centru Timisoara

De remarcat este faptul că, extrem de vocal în alte situații de acest tip, primarul Nicolae Robu s-a arătat de acord cu soluția firmei Corint. La jumătatea lunii octombrie, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș a declarat că „nu este prea târziu, se va face o contestație la Ministerul Culturii și la Comisia Națională a monumentelor.


(…) Nu este decizia primăriei, nu vreau să apăr pe nimeni, dar nu este decizia primăriei, este propunerea venită de la firma Corint și dusă la Comisia Națională a monumentelor, care a aprobat. Într-adevăr proiectul ar fi trebuit discutat. Nu știu dacă s-a discutat sau nu, dar știu că această firmă a obținut avizul de la Comisia Națională a Monumentelor. Nu știu cum a fost expunerea făcută, dar consider că nu e firesc și nu ar trebui astupate acele vestigii. Comisia Națională de Arheologie, unde avem un membru care ne reprezintă, nu a dorit acest lucru și a spus clar: trebuie lăsate, restaurate, conservate și expuse, pentru că sunt un punct de atracție în centrul orașului”.

Recent, managerul Muzeului Banatului a admis pentru PRESSALERT.ro că demersul anunţat în toamna anului 2015 a eşuat, explicând că Ministerul Culturii a dat dreptate Comisiei Naţionale a Monumentelor şi admis astfel păstrarea deciziei de îngropare a vestigiilor din centrul istoric al Timişoarei.

Deși recent renovatul centru istoric a fost inaugurat cu mare fast de primarul Nicolae Robu, reabilitarea zonei, încă neterminată, nu a dus schimbări majore, iar plusul adus de modificări la valoarea turistică a zonei este subiect de dezbatere. Prin comparație, orașe mai mici, precum Alba Iulia, au efectuat lucrări spectaculoase, schimbând practic întreaga configurație a zonei. Mai exact, în Alba Iulia, în cadrul unui proiect similar a fost reconstituită vechea cetate.

alba iulia cetate

Merită spus că urmare a reabilitării, cetatea Alba Iulia a devenit al doilea cel mai vizitat obiectiv din România, după castelul Peleş, conform portalului TripAdvisor.

alba-iulia-santuri-cetate

Sursa foto: Alba24

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.