Goana după noi surse de energie poate mutila trei rezervații naturale, cu...

Goana după noi surse de energie poate mutila trei rezervații naturale, cu girul autorităților de protecție a mediului. De ce cred mai multe ONG-uri că natura va fi afectată iremediabil

0
DISTRIBUIȚI

raul-neraUn cadru natural cum rar se mai găsește în Europa este pe cale să fie distrus cu girul autorităților române de protecție a mediului, culmea. La Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin s-a depus recent spre avizare documentația pentru realizarea unor microhidrocentrale la Prigor, ce vor afecta iremediabil râul Nera, pe tot cursul său, atrag atenția organizațiile care activează pentru păstrarea și conservarea spațiului natural în zonă.

Râul Nera curge liber, deocamdată, din Rezervația Naturala Izvoarele Nerei (ieșind la lumină sub vârful Nergana din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului) până la vărsarea în Dunare, unde formeaza și o mini-deltă. Tot Nera, modelând timp de milioane de ani calcarele dintre Munții Aninei și cei ai Almăjului formează cel mai lung sector de chei din România (22 km). Cheile Nerei sunt cuprinse în cel de-al doilea parc național pe care îl străbate și care le poartă numele: Cheile Nerei – Beușnița. Lângă Baziaș, Nera ajunge în Rezervația Balta Nerei, din cea de-a treia arie protejată mare pe care o parcurge: Parcul Natural Porțile de Fier. Vorbim așadar de trei arii protejate, legate de râul bănățean. Cursul acestuia de la Semenic spre Dunăre, și implicit viața florei și faunei de pe parcurs, ar putea fi tulburate când de-a lungul albiei vor fi amenajate microhidrocentralele (MHC).

De ce ar avea impact asupra Râului Nera construcția unor MHCuri pe cursul său mijlociu?

„Orice râu constituie un ecosistem în sine, un sistem viu în care fauna (și flora) acvatică circulă spontan în susul și în josul râului. Orice captare, orice baraj va afecta compoziția și puritatea apei, și va acționa ca o barieră pentru fauna piscicolă (care are rol determinant în menținerea calității apei). În urma lucrărilor râul este terminat, conectivitatea sa de-a lungul albiei este distrusă. În mirifica noastră țară specialiștii lui pește prăjit de la Apele Române se fac că nu cunosc Directiva Cadru Apă (valabilă la nivelul Uniunii Europene) și permit în continuare astfel de abuzuri, eliberând lejer autorizații pentru a capta pâna la 90% din debitele râurilor și pâraielor de munte.


Deja unele cursuri de apă din bazinul Sebeșului (sub Muntele Mic) și al Belarecăi (la Cornereva) au fost afectate: captările au secat practic râurile, rămânând doar albia goală. Cu toate ca recent alte două râuri din Țarcu au fost salvate de rapacitatea dezvoltatorilor de microhidrocentrale, abuzurile totuși nu contenesc”, atrage atenția Alin Ciulă, de la Natura 2000.

35433618

„Lentoarea cu care se mișcă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru modificarea legislației în scopul protejării apelor curgătoare, ar mai putea face înca o victimă, iar bogația faunei și florei din apele Nerei ar putea deveni o amintire! Să dam și numele firmelor ce doresc ca mutileze unul din cele mai spectaculoase râuri ale țării: Semenic Energy din Caransebeș și Nera Prigor Energy. Acești băieți deștepți doresc să-și umple buzunarele cu verzișori, în detrimentul naturii”, mai spune Alin Ciulă.

Pentru că legea îi obligă, APM Caraș Severin și cele două firme cheamă publicul la dezbatere publică, la Prigor, în 16 februarie la ora 16. Ca și cum lucrările lor prin care afecteaza un râu emblematic, un adevarat simbol al Banatului, i-ar interesa doar pe oamenii din acea comună. Este de așteptat ca unora dintre localnici să li se fi explicat deja așa-zisele „beneficii” pe care le vor aduce MHC-urile. „Măcelarii impostori ce semnează studiile de mediu (că evaluatori de mediu nu se pot numi) se pricep la prostit oamenii de rând. Alde Sergiu Mihuț și echipa firmei USI au semnat între altele și pentru distrugerea Roșiei Montane sau pentru eoliene pe Muntele Mic – de ce nu li se retrage atestatul acestor impostori? De ce nu se iau la intrebari cei de la Direcția Apelor, care dau autorizațiile? Chiar nu le pasă deloc de mediu?”, întreabă Ciulă, care face un apel către Garda de Mediu și Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, atrăgând atenția că amenajarea de MHC pe albia râului Nera ne va afecta pe toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.