Bănățenii care l-au lansat pe Dejan Govedarica, impresionați de ASU Poli. Cât...

Bănățenii care l-au lansat pe Dejan Govedarica, impresionați de ASU Poli. Cât de mare e înfluența românească la Sutjeska

1
DISTRIBUIȚI

asu poli sutjeska (1)

Radnicki Sutjeska a fost ieri oaspetele lui ASU Politehnica într-un amical internațional inedit al iernii. Echipa din districtul Banatul Central al Serbiei evoluează acum doar în Liga a IV-a, dar are o istorie interesantă în spate, cu prezențe în puternicul sistem fotbalistic iugoslav și jucători lansați în Europa. Principalul produs e Dejan Govedarica, jucător care a fost pregătit la cadeți de Pavel Popovici, unul dintre sutele de bănățeni cu origini românești ai satului de la graniță.

Sutjeska sau Sărcia se află mai aproape de Timișoara decât Făgetul, dar chiar și așa vecinii noștri au fost ieri nevoiți să facă un ocol pe la un punct de frontieră mai aglomerat. Sârbii înfruntați ieri de ASU Poli au impresionat prin gabarit și dârzenie. Ei pot fi considerați mai degrabă rude îndepărtate decât străini. Pavel Popovici ne-a oferit echipa de start a lui Radnicki, acesta ni s-a prezentat ca membru în comitetul de organizare al clubului din Sutjeska. La final echipa sa a pierdut, scor 0-4, dar cu ”titularii” a fost 0-0, la pauză.

”E prima dată când am venit ca musafiri la Timișoara ca să jucăm cu echipa Politehnica și sunt tare bucuros că am făcut amicalul acesta. Echipa timișoreană este foarte puternică, jucătorii practică un fotbal foarte bun, un stil precum… Barcelona, cu pase scurte, mingea circulă repede, am fost impresionați”, a declarat Pavel Popovici (foto, stânga) la final, măgulitor pentru alb-violeți.


Specific bănățenilor români de peste graniță el folosește cuvinte mai vechi, sinonime pe care noi nu le-am folosi, dar care dau culoare dialogului. Pe lângă un Ognjenovic sau Vukovic, în echipa sârbească apar și Suciu, frații Gabriel și Cristian Condan, Idvoreanu și Bodrojan. ”Prima repriză a jucat echipa cu care începem în campionat. Cei din a doua concurează, le dăm ”minutaj” să vedem ce pot să facă. Avem vreo cinci români, sunt din satul nostru, din echipa de cadeți mereu îi promovăm. E un sat de 1.600 de locuitori, dintre care 400 de persoane sunt români”, explică Popovici. De altfel, atât de pe bancă, cât și de la câțiva apropiați însoțitori ai lui Radnicki, se aud discuții tot în limba română.

”Echipa a jucat în Liga a 3-a a Campionatului Iugoslaviei. Satul acesta a dat jucători care au evoluat și în prima ligă și la naționala Iugoslaviei și în afara țării. Precum a fost unul dintre frații Govedarica. Antrenorul Gajovic a jucat la Vojvodina”, continuă Pavel Popovici. El însuși a avut o înfluență importantă în cariera marelui Dejan Govedarica, l-a pregătit la cadeți pe cel care avea să strălucească în prima ligă olandeză la Volendam ori Nijmegen via Zrenjanin și Vojvodina. Fratele mai puțin cunoscut al fostului internațional a evoluat și pe final de carieră în zonă. Sutjeska e un fel de Tomnatic sau Covaci de peste graniță, fiind una dintre cele mai mici localități care a avut echipă în fotbalul divizionar. În sat se află și o Biserică Ortodoxă Română pentru minoritatea care reprezintă cam 30% din populație.

Radnicki Sutjeska încearcă să revină la faima de altădată, cu o echipă tânără, precum sunt multe la acest nivel. Locul 6 în Liga a IV-a nu e motiv de mândrie, dar deocamdată factorul financiar e decisiv, o problemă regională. ”Bani mulți nu prea se pot căpăta de la comunitatea locală, avem sponsori din sat, de prin alte orașe și ne descurcăm. Fotbalul din liga în care jucăm e la un nivel destul de bun, sunt multe orașe în Liga a III-a. Noi nu putem deocamdată mai sus, am fost în Liga a III-a, dar trebuie mulți bani și nu e așa ușor”, a conchis Pavel Popovici. Bănățenii sârbi așteaptă acum ocazia revanșei, ASU Poli urmând să le întoarcă vizita într-o pauză de la campionat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.