Certuri şi tensiune la votarea bugetului Timișoarei pentru anul 2016. Vezi de...

Certuri şi tensiune la votarea bugetului Timișoarei pentru anul 2016. Vezi de ce s-au luat aleşii la harţă şi cine e pesedistul care a spart boicotul partidului

1
DISTRIBUIȚI

dezbatere buget timisoara 2016 (2)

Discuţii ample pe tema bugetului Timişoarei pentru anul 2016, care a fost supus astăzi la vot în plenul consiliului local.

După introducerea mai multor amendamente care mutau bani de la unele secţiuni la altele pentru a finanța lucrări de ultimă oră, consilierul local Alfred Simonis a cerut să ştie care sunt restanţele de plată pe care municipalitatea le are către firmele care au efectuat lucrări pentru oraș, de ce doar o parte din subvenţiile alocate pentru regii au fost trecute în bugetul pe acest an umflând-se sumele pentru investiţii, de ce studiul de fezabilitate pentru pacarea de pe Take Ionescu costă 300.000 de lei în vreme ce investiţia totală costă un milion şi jumătate, dar şi de ce majoritatea studiilor de fezabilitate costă circa 30.000 de euro și cum se stabilește firma care le face, din cauză că la aceasta sumă legea nu obligă la licitație, practic constractele putând fi atribuite discreționar.

Intrebări importante legate de împărțirea banilor

Primarul Nicolae Robu a răspuns că „stăm excepțional, cei din Trezorerie se tot miră cum este posibil ca o unitate teritorială poate sta așa de bine”. După, Robu a detaliat că primăria mai are 70 de milioane de lei de primit de la Uniunea Europeană pe deconturi care nu au fost trimise, dar la care se lucrează acum.

Despre parcarea de pe Take Ionescu, Robu a spus că investiția va costa mult mai mult, dar că aceasta este suma alocată pentru lucrările din acest an. Subiectul alocărilor de bani către RATT şi Colterm a fost lămurit de viceprimarul Dan Diaconu, care a spus că 36 de milioane de lei din totalul de 56 necesare pentru Colterm au fost plătite în avans anul trecut de către municipalitate și că restul de 20 au fost alocate astăzi, în vreme ce suma dată pentru RATT a fost aferentă perioadei în care regia va mai funcționa sub această formă, urmând ca finanțarea aferentă perioadei în care RATT va deveni societate comercială să fie stabilită mai târziu. Nu mai puţin de 7.689.000 de lei au fost alocaţi pentru finanţarea asociaţiilor sportive, în ipoteza în care Curtea de Conturi ar da liber refinanțării. Până atunci, rugbyul, baschetul și handbalul vor funcționa cu o finanțare de zece milioane de lei, alocată pentru Sport Club Municipal.

Ceartă pentru metrou

Circul a pornit atunci când consilierul local ALDE Nistor Geană a cerut ca banii alocaţi pentru studiul de fezabilitate de la metrou să fie mutaţi pentru plata unui studiu de fezabilitate pentru un aquapark în Timişoara, după ce proiectul de la Dudeşti a pierdut finanţarea.


Primarul Nicolae Robu a explicat că nu există nicio posibilitate ca aquaparkul să primească bani de la bugetul european, astfel că alocarea de bani pentru un studiu de fezabilitate ar fi inutilă.

Primarul Nicolae Robu a completat că banii alocați pentru ducerea liniilor de cale ferată în subteran sunt pentru plata unui studiu de prefezabilitate contractat anul trecut și că plata lui este absolut legală, asta după ce consilierul local Alfred Simonis a comentat că lui i se pare că este la fel.

Locuințele pentru tineri, motiv de dispută

Consilierul local Alfred Simonis cerut ca un milion de lei de la capitolul Transporturi, respectiv studii de fezabilitate, să fie mutat la capitolul Sănătate. Simonis a cerut ca banii să fie luaţi şi de la studiul pentru metrou. Primarul Nicolae Robu s-a opus însă, spunând că proiectul a fost compus pentru a susţine implementarea pe viitor a unor proiecte europene, motiv pentru care studiile de fezabilitate sunt necesare.

Simonis a cerut ca din buget să fie luate două milioane pentru a se aloca la construcţia de locuinţe sociale. Robu însă a declarat că „sunt împotriva construcţiei de locuinţe, Timişoara trebuie să fie un oraş al oamenilor harnici care îşi pot asigura traiul, Timişoara trebuie să fie un oraş al performanţei, nu unul asistenţial”.

Cum s-a finaliazat votul

Ulterior, consilierul Alfred Simonis a comentat că este vorba despre locuinţe pentru tineri. Consilierul local Adrian Orza a atenţionat că există intelectuali care beneficiază de locuinţe sociale şi că niciun om care se află într-o astfel de situaţie nu ar trebui considerat un ratat. La final a fost alocat un milion pentru pornirea întocmirii actelor. Simonis a cerut ca 11 milioane de lei să fie luați de la Transporturi pentru a fi mutați la subvențiile acordate de RATT. Primarul Nicolae Robu a început să țipe că „nu se poate să blocăm dezvoltarea acestui oraș. Știu că e deranjant pentru unii că mai apare un pasaj sau un pod. Nu putem să ținem banii blocați până în noiembrie, vom găsi bani până atunci”. Amendamentul a picat.

Bugetul a fost supus la vot și a trecut, chiar dacă aleşii din PSD s-au abţinut. La fel au procedat și consilierii locali Adrian Orza, Nistor Geană și Bogdan Herzog. Trebuie spus că viceprimarul Traian Stoia a votat pentru buget, în ciuda boicotului PSD.

1 COMENTARIU

  1. INCREDIBIL!!!
    Stimați timișoreni, un membru PSD cu experiență politică de ceva vreme, viceprimarul Traian Stoia, a îndrăznit să nu se supună clișeelor impuse sub șefia celui proclamat ”șeful consilierilor locali ai PSD Timiș”!
    Din argumentele aduse de domnul consilier Alfred Simonis împotriva bugetului, mai că-ți vine a crede că asistăm la o discuție de genul: să boicotăm bugetul Timișoarei, că noi suntem PSD și primarul e ”Nicolae Robu”.
    Cu adevărat incredibil însă este că domnul consilier ”Freddy Simonis” nu a reușit să treacă prin Consiliul Local Timișoara niște amendamente. Nu se poate!!!!! Păi cum este, doamnă ziaristă Loredana Codruț, nu spuneați că ”Freddy Simonis” e ”mai tare ca Nostradamus”? Ne-ați dus de nas, stimată doamnă ziaristă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.