Comisia Europeană susține că „nu înțelege” recursul la referendum în Ungaria privind...

Comisia Europeană susține că „nu înțelege” recursul la referendum în Ungaria privind cotele de refugiați

0
DISTRIBUIȚI

migranti refugiati roszke ungaria serbia granita (9)

Intenția Ungariei de a organiza un referendum privind propunerile Uniunii Europene de a transfera solicitanți de azil între statele membre ar putea contraveni strategiei convenite privind gestionarea crizei refugiaților, a transmis joi Comisia Europeană, potrivit AFP și Reuters.

„Nu înțelegem cum s-ar integra (referendumul) în procesul de luare a deciziilor care a fost convenit de toate statele membre, inclusiv Ungaria, în conformitate cu tratatele UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.

Ea a refuzat să facă observații suplimentare, precizând doar că Bruxellesul așteaptă clarificări din partea Budapestei privind propunerea făcută miercuri de premierul Viktor Orban.


Șeful guvernului de la Budapesta nu a stabilit o dată pentru vot și nu a oferit detalii despre cum ar putea arăta întrebarea ce va fi adresată la referendumul privind planul european de repartizare a refugiaților.

Acest plan, adoptat în septembrie și care instaurează cote obligatorii de refugiați, este obligatoriu din punct de vedere juridic. Ungaria a depus plângere în decembrie în fața justiției europene în speranța de a scăpa de această obligație.

Din 160.000 de solicitanți de azil pe care statele membre au promis să îi împartă între ele, circa 2.300 ar trebui ‘relocalizați’ în Ungaria.

Mecanismul de repartizare este însă foarte greu pus în practică: în total, numai circa 600 de persoane au beneficiat de el până acum.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.