Consiliul Judeţean Timiş, finanţare de două milioane de lei pentru cultele relogioase....

Consiliul Judeţean Timiş, finanţare de două milioane de lei pentru cultele relogioase. Patriarhul Daniel transmite salutări de la Bucureşti

0
DISTRIBUIȚI

bojin si patriarhu01_resize

Faptul că ne aflăm în an electoral se cunoaşte după alocările de fonduri pentru bisericile din judeţul Timiş, dar şi după laudele prelaţilor de la Bucureşti.

Astăzi, în plenul Consiliului Judeţean Timiş, aleşii au votat alocarea a nu mai puţin de două milioane de lei pentru finanţarea diverselor culte. Suma este considerabil mai mare faţă de cea repartizată pentru anul trecut. La debutul anului 2015 aleşii judeţeni votau pentru o finanţare de 800.000 de lei a cultelor religioase din judeţ. Până la urmă, suma alocată în total a fost egală cu cea din acest an, dat fiind faptul că în alte plenuri CJT au fost votate două rectificări de buget a câte 600.000 de lei fiecare.

Textul proiectului supus la vot în CJT arată că sumele se împart astfel: cultul ortodox român va primi 1,56 milioane lei, cultul romano-catolic va fi finanţat cu 100.000 lei, cultul penticostal are o alocare de 100.000 lei, cultul baptist beneficiază de 70.000 de lei, cultul greco-catolic primeşte 30.000 lei, cultul ortodox ucrainean – 30.000 lei, cultul reformat poate efectua lucrări cu finanţare judeţeană în valoare de 30.000 lei, cultul ortodox sârb primeşte şi el 25.000 lei, cultul evanghelic va avea o alocare de 25.000 lei, iar cultul adventist va primi 25.000 lei.


Conform unui regulament adoptat în anul 2015, finanțarea lucrărilor se face după depunerea unei cereri de sprijin financiar pentru lucrări care este analizată de o comisie specială a CJT.

În cadrul plenului de astăzi, președintele CJT Titu Bojin a anunţat că „am fost apreciați și lădudați, consiliul județean, pentru sprijinul constant pentru toate cultele. Preafericitul Daniel transmite urări de bine, sănătate, ținând cont că este cetățeanul nostru de onoare”. Consilierul Mihăiţă Bojin a cerut amendarea proiectului prin transferarea a 5.000 de lei de la cultul ortodox, 5.000 de la penticostali şi alţi 5.000 de la către romano-catolici pentru construirea unei biserici baptiste la Măguri. Amendamentul a fost asumat de consilierul PSD Adrian Pau şi a fost votat. Ulterior proiectul de finanţare a cultelor religioase a fost votat integral cu modificarea amintită mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.