Doar o mână de medici oncologi în Timiș, puși în dificultate de...

Doar o mână de medici oncologi în Timiș, puși în dificultate de cei 20.000 de bolnavi de cancer. Cu ce propunere vin pentru ca munca să le fie ușurată

0
DISTRIBUIȚI

bolnav cancer

În județul Timiș există aproximativ 20.000 de pacienți cu cancer. Mai mult, anual sunt diagnosticați între 2.600 și 2.800 de cazuri noi în județul nostru. Asta în condițiile în care în Timiș avem doar 20 de medici oncologi. Tocmai de aceea, doctorii se plâng că sunt sufocați de numărul prea mare de bolnavi și propun ca persoanele care trebuie să vină periodic la control să fie văzute de medicii de familie. Dar există o problemă, acești doctori nu au cunoștințe suficiente pentru a-i examina pe bolnavi.

„Avem un volum de muncă îngrijorător de mare, peste 20.000 de pacienți în Timiș cu cancer. Asta înseamnă 1.000 de pacienți pe cap de doctor. Când îi vezi pe acești oameni, plus cazurile noi care apar? Ar fi neapărat nevoie de un institut oncologic, pentru că, în acest moment, secția de radioterapie este într-un loc, cea de oncologie într-altul.


Asta înseamnă un consum de timp”, a explicat medicul Ștefan Curescu, șeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Spitalul Municipal Timișoara.

De aceeași părere este și Sorin Dema, șeful Clinicii de Radioterapie de la Spitalul Municipal Timișoara, care se plânge și de aparatele de radioterapie existente. „Radioterapia a fost văzută ca o cenușăreasă a oncologiei. La început, am oferit acest serviciu de tratament la nivelul epocii de piatră. Acum, radioterapia reprezintă o ramură a medicinei, s-a făcut un salt tehnologic care este esențial, depinzi de el. Tratamentul nu e făcut doar de medic. Degeaba se spune că se cumpără aparatură, pentru că până o pui în funcțiune mai durează doi, trei ani. Ai nevoie de bani pentru a construi un buncăr în care aparatul va fi montat, trebuie să pregătești radiofizicieni, e nevoie de o echipă complexă. Suntem zilnic sugrumați de pacienți care vin să-i vedem periodic la control. Ar trebui ca în această echipă complexă să fie incluși și medicii de familie, să fie pregătiți”, a precizat medicul Sorin Dema.

Medicii timișoreni mai atrag atenția asupra faptului că este nevoie de mai multe centre de îngrijiri paliative, în care să fie internați bolnavii în faze terminale, care se pregătesc de moarte. În acest moment, la Timișoara funcționează doar două astfel de centre, cu 30 de paturi în total.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.