Explozie de culori, simboluri și geniu în expoziția Marc Chagall de la...

Explozie de culori, simboluri și geniu în expoziția Marc Chagall de la Muzeul de Artă din Timișoara. Ce temă controversată au litografiile FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1222228739">

expo-chagal (2)

O serie de lucrări de renume ale cunoscutului pictor Marc Chagall (1887-1985) a ajuns la Timișoara și va sta pe simezele Muzeului de Artă până în septembrie.

Controversată prin tema abordată, expoziția „Ilustraţii pentru Biblie” de Marc Chagall transpune într-o viziune „supra-realistică” un univers întreg de culori, simboluri, geniu artistic, care aduce, parcă, spiritualul biblic în carnalul uman. Am putea spune, astfel, că Chagall și-a ilustrat o biblie proprie, a creat din simbolistica creștină un nou orizont de expresie și de umanizare a figurilor din scriptură. „Colecția cuprinde 150 de piese de litografie și reprezintă ilustrații/interpretări pentru Biblie din Noul și din Vechiul Testament. Marc Chagall este foarte cunoscut pentru picturile pe sticlă, dar în această serie descoperim foarte bine lumea artistului, o lume colorată și încărcată, nu doar de simboluri suprarealiste, ci și de evocarea propriei sale copilării”, a explicat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Expoziția internaţională „Ilustraţii pentru Biblie” de Marc Chagall a fost vernisată aseară și a adunat un public numeros la Palatul Baroc, printre care și fostul director al Operei din Viena, Ioan Hollender. Expoziţia include un fragment relevant din opera extraordinară a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Euro Art Luxemburg oferă publicului lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.

Marc Chagall este unul dintre marii artişti ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii modernişti europeni. După cum spunea prietenul său, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrările sale ne conduc într-o lume “supra-realistică” (de aici, noţiunea de suprarealism, descriind un întreg curent artistic şi literar).

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.