p>

O serie de lucrări de renume ale cunoscutului pictor Marc Chagall (1887-1985) a ajuns la Timișoara și va sta pe simezele Muzeului de Artă până în septembrie.
Controversată prin tema abordată, expoziția „Ilustraţii pentru Biblie” de Marc Chagall transpune într-o viziune „supra-realistică” un univers întreg de culori, simboluri, geniu artistic, care aduce, parcă, spiritualul biblic în carnalul uman. Am putea spune, astfel, că Chagall și-a ilustrat o biblie proprie, a creat din simbolistica creștină un nou orizont de expresie și de umanizare a figurilor din scriptură. „Colecția cuprinde 150 de piese de litografie și reprezintă ilustrații/interpretări pentru Biblie din Noul și din Vechiul Testament. Marc Chagall este foarte cunoscut pentru picturile pe sticlă, dar în această serie descoperim foarte bine lumea artistului, o lume colorată și încărcată, nu doar de simboluri suprarealiste, ci și de evocarea propriei sale copilării”, a explicat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.
Expoziția internaţională „Ilustraţii pentru Biblie” de Marc Chagall a fost vernisată aseară și a adunat un public numeros la Palatul Baroc, printre care și fostul director al Operei din Viena, Ioan Hollender. Expoziţia include un fragment relevant din opera extraordinară a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Euro Art Luxemburg oferă publicului lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.
Marc Chagall este unul dintre marii artişti ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii modernişti europeni. După cum spunea prietenul său, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrările sale ne conduc într-o lume “supra-realistică” (de aici, noţiunea de suprarealism, descriind un întreg curent artistic şi literar).
Foto: Adrian Pîclișan