Liderul ALDE Varujan Vosganian, declarație SINCERĂ la PRESSALERT LIVE: „Noi de multe...

Liderul ALDE Varujan Vosganian, declarație SINCERĂ la PRESSALERT LIVE: „Noi de multe ori ne prefacem că facem politică”. Ce spune despre revenirea lui Băsescu în prim plan VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

VARUJAN03_resize

Membru de vază în cadrul partidului ALDE, Varujan Vosganian a comentat în studioul HDV criza politică din România și previziunile sale pentru 2016. Cel care conduce filiala de la Iași a noii formațiuni a analizat protestele din toamna anului trecut și a explicat cum ar putea influența Traian Băsescu următoarele alegeri.

Invitat la PRESSALERT LIVE, Varujan Vosganian a spus că Iașiul privește spre Timișoara așa cum bănățenii privesc Occidentul. Politicianul spune că a acceptat să conducă filiala din Moldova la cererea președintelui ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, și că nu deține o funcție anume în noua formațiune. ”Iașiul ca și Timișoara, e un loc delicat, cu lume academică, destul de reținută față de lumea politică. Acolo toată lumea e interimară. Primarul, președintele CJ… Am acceptat să coordonez filiala Iași. Am venit în schimb de experiență la Timișoara… există lume care vă invidiază. Anul politic 2016 ar trebui să ne îndreptățească să sperăm că acea criză din 2015 poate fi depășită. Criza însemnând criza clasei politice de a conveni asupra unei soluții politice. Aceasta se prefigureză de mult. De altfel, de multă vreme partidele nu au reușit să soluționeze prin dialog crizele și au pasat Curții Constituționale temele lor. A fost chiar o vreme în care CC, apoi o altă curte a făcut politica României. Au fost chiar glume, cel care a făcut-o l-a costat, a zis că o să câștige alegerile, primul care a avut probleme cu libertatea a fost cel care a spus-o, Toni Greblă. Așadar externalizarea s-a făcut către Magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii, către Înalta Curte, către cei care, în virtutea siguranței naționale, fac jurnalul nostru zilnic al oamenilor politici”, a declarat Varujan Vosganian.

”Avem o clasă politică intimidată, în parte șantajabilă și lipsită de voința de a se impune. Noi de multe ori ne prefacem că facem politică, ea se face în altă parte”, a precizat politicianul. Acesta susține că a analizat protestele din toamna lui 2015 după tragedia de la Colectiv și a concluzionat că a fost vorba despre un protest care s-a concentrat apoi împotriva guvernării pesediste. ”Am făcut și eu o cercetare minuțioasă a protestelor… A fost un fel de Revoluție de catifea, o acțiune de reîmprospătare a clasei poltiice care s-a cerut… Aici am câteva observații. Prima: Vocea străzii. Evoc ca o amintire personală Piața Universității. Noi am făcut exact același lucru. Aveam impresia că acolo e România, că suntem mulți și că noi suntem vocea poporului. Realitatea e că eram mereu aceeași, eram izolați, România era în altă parte. 80% dintre români au votat cu totul altceva. Ei puteau să ne risipească din prima zi, de ce, pentru că Iliescu și ai lui știau că atâta vreme cât stăm acolo românii se vor ostiliza împotriva noastă și vor vota cu FSN. Numai ca cei ca noi să nu ajungă să conducă Români. Și noi în 90 am crezut că suntem vocea națiunii. Veți vedea că și la vot vocea aceea nu va fi reprezentativă pentru majoritatea votanților. E important doar să arătăm că o stradă, oricât de lungă și lată, nu poate fi identificată cu națiunea întreagă. Acum vine întrebarea care a fost sensul?”, a continuat Vosganian.

Acesta nu crede că protestatarii erau îndreptățiți să ceară întinerirea unei clase politice considerate și așa fragede după vârstă. ”E una dintre cele mai tinere clase politice din Europa pe care le avem.


Prim ministrul e cel mai tânăr, să luăm de la liceu? Uitați-vă la miniștri lui, toți între 35 și 40 de ani. Uitați-vă la conducerea PNL, doamna Gorghiu e cel mai tânăr președinte PNL… Clasa noastră politică e una extrem de tânără. A protesta cerând una mai tânără nu e întemeiat. Înseamnă că generația are o problemă. Nu poți să scoți absolvenți de facultate, fără experiență, și să-i promovezi în fruntea partidului. Doi: Să fi fost protest economic. Nu. Pentru că inclusiv guvernul de tehnocrați a lăudat, elogiat realizările Guvernului Ponta. Ministra Finanțelor la Viena a spus că ceilalți miniștri ar trebui să fie invidioși. Când s-a adus raportu economic macro a fost un elogiu. Deci nu a fost de natură economică. Trei: Să fi fost ceva de natura corupției, corupția împotriva guvernului… Nu a fost un protest la adresa clasei politice, a fost un protest împotriva Guvernului PSD. Patru: A fost oare un guvern anti-sistem? Niciodată nimeni anti-sistem nu aduce osanale procuraturii, serviciilor și președintelui. Această mișcare, care a început dintr-un sentiment omenesc de compasiune și revoltă umană a fost încetul cu încetul canalizat împotriva Guvernului PSD, care ar fi avut mai mari șanse să câștige alegerile din 2016”, a conchis Varujan Vosganian.

Prognoze pentru alegeri

”De aceea anul 2016 e puternic grevat de ce s-a întâmplat în 2015. Dacă la nivelul clasei politice va fi un îndemn la demnitate și curaj, atunci s-ar putea să vindecăm rănile. 2016 e o bifurcație în care putem să reparăm din ce s-a stricat ori să agravăm lucrurile. Cel mai rău ar fi ca PSD și PNL să meargă bara-bara, să nu existe o majoritate decisivă în Parlament și președintele mergând pe ideea că liderii iau poziția ghiocelului… Atunci, președintele folosind ambiguitățile constituționale să continue tehnocrația. Niciodată în istoria României un guvern tehnocrat nu a soluționat o criză, ci a deschis o criză. De aceea acesta riscă să deschidă o criză majoră și de aceea ALDE și PSD au semnat un acord de colaborare”, consideră liderul ALDE.

Vosganian consideră că există trei grupe, cel puțin, de alegători, motivaționali, nucleu-dur – atașați, gen PSD, și există segmente fanatizate. Fostul liberal a luat în calcul pentru alegerile din 2016 și rolul crizei refugiaților, deși nu crede că România va avea problema aceasta. ”După 2007, PNL, adică eu și Tăriceanu am ridicat standarul de viață, partidele extremiste au dispărut, PRM, PUNR, Becali, nu au intrat in Parlamentul European și am avut liniște din perspectiva asta. Ce se întâmplă acum. Traian Băsescu preia în criză de identitate mesajul lui Vadim și Becali. Vrea să aducă acei alegători. Are un mesaj agresiv împotriva migrației musulmane… Noi am avut excrescențe de felul acesta, ultima a fost partidul lui Dan Diaconescu. E greu de spus de ce 15% dintre românii care au votat, au votat un partid care nu le oferea nimic. Doar amuzament la TV. Te poți aștepta din partea electoratului la orice reacție. Mai ales că în profunzimea ei populația României e destul de ostilă unei asemenea ingerințe. Eu ca armean, cu bunici care au fost la rândul lor refugiați, primiți exemplari în România. Azi nu mai sunt aceleași condiții, românii sunt destul de neliniștiți… Băsescu nu va mai avea timp să crească atât. Mesajul său canalizat pe naționalism, pe sistemul pe care el l-a construit – e un fel de a-și da palme singur, dar își asigură un loc la masa negocierilor, ceea ce e destul de periculos. El poate aduce PNL-ului un surprlus electoral, care să denatureze și mai rău PNL așa cum este, dar nu cred că va avea timp… Și nici nu cred că vom avea un aflux așa de mare de refugiați”, a sintetizat Varujan Vosganian.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.