Măsuri speciale pentru supravegherea granițelor: proiectul EWISA, coordonat de Poliția de Frontieră,...

Măsuri speciale pentru supravegherea granițelor: proiectul EWISA, coordonat de Poliția de Frontieră, va putea transforma imaginile video în analiză de risc

0
DISTRIBUIȚI

politia de frontiera monitorizare

Proiectul EWISA (Early Warning for Increased Situational Awareness) va îmbunătăți capacitatea de reacție a autorităților responsabile cu supravegherea frontierei terestre prin elaborarea unui sistem de analiză video de care va putea beneficia orice stat membru UE.

„Există un parteneriat format din patru agenții de aplicare a legii — Poliția de Frontieră Română, ca și coordonator, Poliția de Frontieră din Finlanda, Guardia Civil din Spania și Centrul de Studii de Securitate al Ministerului de Interne Elen. Proiectul acesta are un buget de 14 milioane de euro, din care fiecare țară are un buget dedicat pentru cheltuieli proprii, în medie de 1,2 milioane de euro, și există și un buget de 8,1 milioane de euro pentru achiziția de servicii de cercetare-dezvoltare, care îi revine țării noastre în calitate de coordonator al proiectului”, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, comisarul-șef Andrei Voicu.

Prin acest proiect, care este o premieră în Europa, se dorește obținerea unei situații operaționale mai detaliate prin combinarea imaginilor video și radar cu celelalte surse de informații, cum ar fi bazele de date, precum și citirea automată a caracterelor, detectarea automată a mișcărilor, numărarea țintelor și detectarea anomaliilor.

„Conceptul proiectului a fost dezvoltat având la bază rezultatele analizelor de risc, fiind adaptat la contextul de securitate actual al UE, astfel încât să fie îmbunătățite performanțele de intervenție în timp real.


Amenințările la care face referință proiectul sunt migrația ilegală, contrabanda, traficul cu droguri și materiale periculoase și traficul de arme”, a arătat Andrei Voicu.

El a amintit de fluxul masiv de migranți care a trecut frontierele UE în ultimul an, care reprezintă dovada „clară” a necesității creșterii capacității de reacție a autorităților responsabile cu supravegherea frontierei prin crearea unui sistem de avertizare timpurie, care să permită acestora să acționeze în timp util.

„Noi avem un sistem de supraveghere la frontieră, probabil cel mai bun din Europa, alții — mai puțin și astfel încercăm să obținem elementele comune care ne apropie și ne-a luat foarte mult timp să găsim aceste elemente comune, pentru că și nivelul de cerințe la fiecare țară diferă”, a afirmat managerul de proiect Andrei Voicu.

El a precizat că în luna iunie va fi organizată o licitație publică, va fi organizată și o conferință la Bruxelles în care va fi anunțată lansarea licitației, iar până la sfârșitul verii vor fi analizate ofertele.

„Vom merge pe cel puțin două soluții pe care le vom verifica în paralel, nu vrem să luăm doar un singur câștigător, vom încerca să avem doi în așa fel încât să testăm cât mai mult din ceea ce dorim, să putem avea competiție și să putem să avem ce compara”, a mai declarat Andrei Voicu.

Proiectul EWISA a debutat pe 1 septembrie 2014, momentul semnării acordului cadru de finanțare cu CE, precum și a acordului de parteneriat cu membrii consorțiului și va dura până în august 2018.

„La finalul perioadei de implementare ce va dura 46 de luni, proiectul dorește să obțină un sistem de analiză video de care va putea beneficia orice stat membru UE și care va îmbunătăți capacitatea de reacție a autorităților responsabile cu supravegherea frontierei terestre”, a precizat comisarul-șef Daniel Boba, manager de proiect.

Fiecare țară din cadrul proiectului își va testa în timp real sistemul prin niște scenarii prestabilite, la frontierele externe ale Uniunii Europene.

România va testa acest sistem în regiunea Halmeu, la frontiera cu Ucraina, Finlanda la frontiera cu Rusia, în Grecia la frontiera cu Turcia, iar Spania în Melilla (Nordul Africii), la frontiera cu Marocul.

„Sistemele vor fi instalate în zona verde, respectiv în spațiile dintre punctele de trecere a frontierei”, a explicat Andrei Voicu.

Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.