Medicii timişoreni, mesaj pentru oameni de Ziua împotriva Cancerului: „Nu este o...

Medicii timişoreni, mesaj pentru oameni de Ziua împotriva Cancerului: „Nu este o boală incurabilă”. Câţi timişeni sunt diagnosticaţi anual cu această maladie cruntă

0
DISTRIBUIȚI

bolnav cancer

Mai mulţi medici oncologi, pneumologi, chirurgi şi radioterapeuţi care lucrează în spitalele din Timişoara şi-au dat întâlnire, astăzi, pe Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului pentru a le transmite un mesaj oamenilor: această boală cruntă nu este incurabilă, dacă este descoperită la timp, iar controalele periodice, dar şi un stil de viaţă sănătos ne pot salva viaţa.

Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Spitalul Municipal Timişoara, a declarat că anual, în judeţul Timiş, se înregistrează undeva la 2.600 – 2.800 de cazuri noi, în timp ce numărul supravieţuitorilor ajunge la aproximativ 20.000. Cifrele au crescut faţă de acum 25 de ani, când în Timiş aveam aproximativ 1.300 – 1.400 de cazuri noi de cancer, iar numărul de supravieţuitori era de circa 5.000 – 6.000. „Vestea bună este că, deşi incidenţa cancerului a crescut, a crescut şi numărul de supravieţuitori. Pe lângă accesul pacienţilor la terapii moderne, avem nevoie şi de ceea ce înseamnă servicii de recuperare a pacienţilor odată ce cancerul a fost stopat. Lupta cu boala nu se încheie atunci când cancerul este în remisie completă, pacientul are nevoie de recuperare”, a explicat medicul Ştefan Curescu.

Daniela Sîrbu, medic oncolog în cadrul Spitalului OncoHelp din Timişoara, a atras atenţia asupra modului în care poate fi prevenit cancerul.


Astfel, printre factorii de risc în dezvoltarea cancerului se numără cei care nu pot fi controlaţi, aşa cum este vârsta sau cei genetici. Însă, cancerul poate fi prevenit mai ales prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care presupune renunţarea la fumat, alcool, dar şi consumarea a cât mai multe fructe şi legume şi să realizăm cât mai mult sport.

„Suntem medici oncologi şi ne lovim zilnic de această maladie. Vrem să sensibilizăm populaţia asupra faptului că există metode de tratament, că această boală se vindecă, se poate trăi normal apoi, o putem considera o boală ca oricare alta. Vrem să schimbăm mentalitatea românilor: cancerul nu e o boală incurabilă. Da, diagnosticată în stadii avansate, nu se vindecă. Medicul de familie are un rol important, pentru că ar trebui să impulsioneze populaţia să vină la controale periodice. Românul vine la medic când nu mai poate”, a atras atenţia şi medicul oncolog Roxana Scheuşan.

Astfel, medicii timişoreni le recomandă oamenilor să realizeze o radiografie pulmonară o dată pe an, mai ales dacă sunt fumători, femeile peste 45 de ani să facă o mamografie pe an, iar orice femeie peste 18 ani trebuie să se prezinte la medicul ginecolog o dată pe an.

Potrivit statisticilor, doi din zece români îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne. Cancerul de sân şi cel pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.