Povestea timişorenilor care au cucerit premii la primul concurs de „homebrewing” din...

Povestea timişorenilor care au cucerit premii la primul concurs de „homebrewing” din România: „Berea făcută acasă e specială“

0
DISTRIBUIȚI

bere2

Timişorenii Adrian Biebel şi Silviu Burta au câştigat o sumedenie de premii în cadrul primului concurs de Homebrewing din România, un eveniment organizat de către Asociaţia Berarilor Amatori, care a avut loc la sfârşitul lunii trecute la Bucureşti.

Cei doi s-au apucat de făcut bere „acasă“ în luna decembrie a anului 2014 şi au participat la primul concurs de specialitate organizat în ţara noastră cu nu mai puţin de 11 sortimente diferite. „Am gustat o serie de sortimente de bere şi ne-am apucat să facem şi noi pentru că făceam foarte greu rost de berile care ne plăceau nouă. Berea făcută acasă e specială, pentru că poţi să o faci exact cum vrei tu, pe gustul tău. Diferenţa e mare, de la procesul de fabricaţie la ingrediente. Am învăţat să facem bere în urma unor tutoriale găsite pe Internet. Până acum am făcut 30 de batchuri (n.n. – şarje).  Am facut IPA, Pale Ale, Fail Ale, Amber, Porter, Stout, Berliner Weisse, Saison, Double IPA, Black IPA, Brown Ale si Imperial Stout, Mein Neger! Am folosit vanilie, cardamom, anason, pere proaspete, nectarine, salvie, lactoză, o groază de hameiuri extraordinare, o nebunie de ingrediente superbe”, au explicat cei doi tineri.

În cadrul primului concurs de homebrewing din ţara noastră s-au înscris 89 de beri, împărţite în 9 categorii, provenind de la berari amatori din trei ţări: România, Bulgaria şi Republica Moldova. „Prima bere pe care am făcut-o a fost pe aragaz. Am avut sticle numerotate şi am făcut-o într-o oală de 15 litri, unde am fiert extract de malţ, hamei şi drojdie. La început am mers pe varianta simplă cu extract, dar în mod normal se foloseşte malţ.


Acum facem o şarjă pe săptămână, iar sticlele le facem cadou prietenilor“, au spus tinerii pasionaţi de bere care sunt cunoscuţi sub numele de Bereta TM.

Printre premiile cucerite de ei la concursul desfăşurat la Bucureşti s-au numărat locul unu la categoria American Ale (cu berea numită Pale Station), locul trei la categoria IPA şi Belgian şi locurile doi şi trei la categoria „Speciality“ cu Berliner Weissem (Sam Funky Peach) şi Spiced Beer (Red Cake).

bere1

„Chiar dacă în multe ţări de afară homebrewing-ul este foarte popular, în România încă lucrurile sunt la început. Până recent nu a existat niciun loc de unde să poţi cumpăra ingredientele necesare. Încet-încet începe să se dezvolte piaţa. În Statele Unite ale Americii e o nebunie cu aceste beri. Ne-am simţit foarte bine la concursul de la Bucureşti, unde am cunoscut o serie de pasionaţi. Fiind la început, la noi nu există nici legislaţia necesară pentru acest tip de activitate. Fiindcă ne plac lucrurile noi, nu prea repetăm reţetele, întotdeauna încercăm lucruri noi“, au declarat timişorenii.

Chiar dacă în ţara noastră homebrewing-ul este încă la început, lucrurile se mişcă într-un ritm alert şi tot mai mulţi oameni descoperă plăcerea de a degusta o bere făcută cu mâinile lor, fără chimicale şi aditivi. „Deocamdată, la noi berile artizanale au preţuri mari, din diverse cauze. Evident, când vor exista mai multe oferte, se vor schimba lucrurile. Berile pot fi foarte diferite, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Unii preferă IPA super amar, alţii berea cu gust de ciocolată. Alţii preferă o bere de 12 la sută alcool, care a stat câteva luni în butoaie de whisky. Suntem convinşi că pe viitor homebrewing-ul va căpăta o amploare şi în ţara noastră. Există mulţi oameni pasionaţi şi deja se întâmplă lucruri frumoase în acest domeniu”, ne-au mărturisit Adrian şi Silviu, cei doi tineri pasionaţi de homebrewing din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.