Semnal de alarmă tras de directorul Colegiului Bănățean la PRESSALERT LIVE: „Unele...

Semnal de alarmă tras de directorul Colegiului Bănățean la PRESSALERT LIVE: „Unele școli din Timișoara vor intra în moarte lentă”. De ce bate obrazul autorităților locale VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

sorin ionescu (2)

Directorul Colegiului Național Bănățean din Timișoara a tras un semnal de alarmă, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE. Potrivit lui Sorin Ionescu, în câțiva ani, în Timișoara vor funcționa cel mult zece școli generale și patru licee, restul unităților de învățământ vor dispărea. Motivul? Rețeaua școlară din capitala Banatului este prost gândită, iar o vină în acest sens o are și Primăria Timișoara.

„Primăria, inspectorul școlar și noi, școlile, am avut o vină, pentru că nu a avut loc o discuție cu privire la rețeaua școlară din Timișoara. De ani de zile rupem mâța de coadă, ne ascundem după tot felul de soluții de moment. Rețeaua școlară din Timișoara este gândită după cea din anii ’70-’80, pentru generații de 15.000-20.000 de elevi. Ori, acum în Timișoara sunt 4.000 de elevi per generație. Noi venim cu o ofertă educațională pentru 20.000 de elevi, deși avem doar 4.000. Ar fi interesant de aflat, de exemplu, de câte școli generale mai este nevoie în Timișoara. Încep înscrierile în clasa pregătitoare și s-ar putea ca anumite școli să fie renovate. S-ar putea să reparăm școli pe care peste câțiva ani să le închidem. Liceul CFR este un exemplu”, a explicat Sorin Ionescu.

Directorul Colegiului Național Bănățean recunoaște că nu a avut loc o discuție cu cărțile pe masă între primărie, școli și inspectorul școlar, înainte ca rețeaua școlară să fie validată de consiliul local.


„Dacă se menține ritmul de dezvoltare, vom avea în jur de șase, opt, zece școli generale și patru licee, dintr-un motiv simplu. Avem câteva școli generale care au solicitat un număr mic de clase și, din cauza unui viciu legislativ (n.r. viza de flotant), aceste școli s-au supraaglomerat. Pe de altă parte, alte școli care au spații, au săli de clasă, au personal, au rămas cu clase nefăcute. Acolo se va intra în moarte lentă, nu vor mai putea constitui clasele”, mai este de părere Sorin Ionescu.

Directorul Colegiului Național Bănățean consideră că școli precum Liceul CFR sau Agricol nu au mai rezistat pentru că nu au fost în stare să se adapteze cerințelor pieței. Tocmai de aceea, Sorin Ionescu crede că „lipsa unei viziuni s-ar putea să ne coste. Avem nevoie de un plan, să știm la ce ne vom putea aștepta în câțiva ani. Rând pe rând, unele școli din Timișoara își vor da obștescul sfârșit”. Sorin Ionescu a mai precizat, la PRESSALERT LIVE, că nu este benefic să avem atât de multe licee teoretice, ci mai degrabă școli care să pregătească meseriași.

„De ani de zile, în rețeaua școlară nu s-a investit nimic. Acum avem o singură șansă: să investim foarte mulți bani în tot ceea ce înseamnă infrastructură: laboratoare, săli de clasă. Au scăzut rezultatele elevilor din Timișoara și din cauza lipsei dotărilor. Sălile de sport ale unor școli sunt suprapopulate de elevi, discutăm de introducerea a trei, patru ore de sport, dar nu ne întrebăm unde vom face aceste ore”, a explicat Sorin Ionescu.

În final, provocat de către moderatorul emisiunii să-și exprime un punct de vedere cu privire la intenția Ministerului Educației de a scoate ora de istorie de la anumite clase, directorul Colegiului Național Bănățean, care este și profesor de istorie, a precizat că această propunere i se pare „o imbecialitate. Doar în colonii nu se studiază istoria”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.