Situație financiară CRITICĂ a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. De câți bani...

Situație financiară CRITICĂ a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. De câți bani are nevoie VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

simona neumann (2)

Clasată printre finalistele în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, Timişoara are o mare problemă. Lipsa finanţării asociaţiei omonime care se ocupă de elaborarea dosarului final care trebuie depus în luna august este un subiect grav, care a fost discutat în această seară la PRESSALERT LIVE, unde invitaţi au fost Simona Neumann, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană şi Valentin Mureșan, antrepenor IT și președinte al Asociației „Alergotura”.

Despre lipsa de finanţare a asociaţiei care nu are bani alocaţi de la bugetul local, după ce printr-un raport al Curţii de Conturi s-a demonstrat că finanţarea asociaţiei şi a echipelor de handbal, rugby, baschet şi fotbal este ilegală, Neumann a declarat că „într-adevăr, e o mare problemă acest raport al Curţii de Conturi, care a sesizat o presupusă ilegalitate pentru că, repet, situaţia şi modul în care a fost finanţată Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană de către primărie până acum nu este o chestiune nouă. Aşa sunt finanţate acum toate asociaţiile în oraşele care merg mai departe. Nu mă mai refer la cele care au fost.


Este un paradox. Se caută la nivelul primăriei o soluţie legală. (…) Probabil e prins la capitolul Cultură”. Mureşan a apreciat că “în momentul acesta în care este dificil să numărăm banii pe masă este totuşi un test de participare şi voluntariat pentru timişoreni să găsească soluţii. De exemplu, Asociaţia Alergotura a propus ATCE câteva proiecte- pilot în nume propriu, sperăm să obţinem finanţare de la primăriei şi vrem să demonstrăm că timişorenilor le pasă de acest proiect”.

Legat de necesitatea finanţării Neumann a subliniat că “banii ne trebuiau la 1 ianuarie”, iar că prin raportul juriului puntele bune ale Timişoarei sunt conceptual corelat cu strategia culturală şi programul cultural, faptul că asociaţia a testat mai multe concepte, faptul că avem un dosar european, adică cu parteneri europeni şi teme culturale. Preşedintele ATCE a atenţionat că “parteneriatele europene şi internaţionale trebuie să aibă loc la modul concret şi asta se leagă de buget. Pentru că nu poţi prin telefon sau Skype sau e-mail să discuţi toate măruntaiele unui proiect. Toate lucrurile durabile se nasc din întâlniri de lucru cu partenerii cu care doreşti să contruieşti un proiect. Asta costă”.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor finale este 12 august, iar suma de care Timişoara are nevoie se ridică la 500.000 de euro. Mureşan a completat că este vorba de cinci luni de foc pentru elaborarea dosarului, dar că este optimist graţie gradului mare de implicare de care dau dovadă volunatarele din cadrul ATCE. Printre punctele cheie identificate de cei doi invitaţi în cursa pentru titlul mult râvnit se numără implicarea cetăţenilor în proiect, dar şi ca parte a societăţii civile, exercitarea dreptului la vot, folosirea unor branduri ale Timişoarei precum Phoenix sau Sigma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.