Societatea Timişoara, plângere PENALĂ pentru profanare de cadavre la Muzeul Banatului. Cum...

Societatea Timişoara, plângere PENALĂ pentru profanare de cadavre la Muzeul Banatului. Cum se apără directorul instituţiei

2
DISTRIBUIȚI

Muzeul Banatului

Nemulţumirile membrilor Societăţii Timişoara în legătură cu expoziţia „Corpul uman” găzduită de Muzeul Banatului continuă, ba chiar iau o turnură neaşteptată. După ce au atras public atenţia că o astfel de expoziţie nu este normală într-un oraş ca Timişoara și că proveniența cadavrelor expuse nu a fost făcută publică de către organizatorii expoziției , reprezentanții Societății Timișoara consideră că este posibil ca respectivele cadvre să provină de la deținuți politic din China.

Anca Florescu, avocat și reprezentant al Societății Timișoara a anunțat că „am depus în data de 16 februarie o plângere penală la Parchectul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru profanarea de cadavre. Legislația din România are menirea de a proteja valori sociale care includ și respectul datorat oamenilor după moartea lor. Ne referim la faptul că în considerarea vieții pe care acel corp a purtat-o odată acelui corp trebuie să i se acorde respect. În cadrul demersurilor în justiție am arătat că reprezintă o lipsă de etică a expune niște corpuri umane jupuite de piele cu organele interne expuse într-un mod care sfidează bunul simț.


Nu cunoaștem nimic despre cei cărora le-au aparținut aceste corpuri. Am arătat că se obţine profit de pe urma acestei expoziţii fără a se arăta cauzele decesului sau un consimțământ venit din partea familiilor celor decedați. Noi am arătat că trupurile acelea devin o simplă marfă de pe urma căreia se obțin venituri bănești”.

Mai mult, Societatea Timișoara atrage atenția că la nivel internațional astfel de expoziții au fost contestate și că s-a dovedit că sursele care furnizează cadavre nu erau complet legale şi că Parlamentul European a emis o rezoluție care arăta că astfel de cadavre provin de la deținuții politici din China. Societatea Timișoara nu a contactat oficial nici Consiliul Județean Timiș, nici conducerea Muzeului Banatului pentru a închide expoziția.

Șeful Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Timiș, Adrian Negoiță, a declarat pentru PRESSALERT.ro că
„e dreptul dânșilor să facă plângere penală dacă ei așa consideră. Nu avem o problemă din punctul ăsta de vedere, este un proiect derulat prin Muzeul Banatului. Nu vreau să comentez cât e de bine sau de rău că avem această expoziţie. Dacă se demonstrează că au făcut ceva ilegal, să răspundă societatea care deţine expoziţia”.

Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului, a comentat la rândul său că „nu aveam nevoie de acceptul CJT pentru această expoziție, dar instituția cunoaște situația. Muzeul Banatului primește bani din partea asociației care deține această expoziție, pentru noi este un câștig de imagine și financiar. În două săptămâni am avut circa 3.000 de vizitatori, expoziţia este un succes. Legat de subiectul plângerii penale, nu pot face comentarii, pentru că noi nu am luat la cunoştință de acest demers al al Societății Timișoara”. Ilaș a mai precizat că expoziția cu pricina are scop educațiv şi că la Bucureşti la Muzeul Antipa nu mai puţin de 88.000 de oamenii au dat bani ca să o vadă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.