Solicitarea de evacuare a televiziunilor din grupul INTACT în 5 zile, reacţii...

Solicitarea de evacuare a televiziunilor din grupul INTACT în 5 zile, reacţii de solidaritate din parte publicului şi explicaţii cerute de Senat premierului Cioloş

1
DISTRIBUIȚI

antena-3 logo

Ieri după-amiază, mai multe maşini cu angajaţi ai ANAF de la serviciul „executări silite” recent înfiinţat, au descins în forţă la mai multe sedii ale trustului Intact. Executorii au făcut un raid prin birouri, i-au legitimat pe cei prezenţi, i-au fotografiat şi au fluturat un ordin de evacuare din clădirea de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti în care funcţionează nu mai puţin de cinci televiziuni, refuzând însă să-l pună la dispoziţia celor vizaţi. Potrivit ordinului de evacuare emis de ANAF, jurnaliştilor li s-au acordat cinci zile pentru evacuarea clădirii, ceea ce ar duce, inevitabil, la întreruperea emisiunilor, cel puţin pentru o bucată de vreme.

Echipa Antenei 3, post care, prin investigaţiile şi dezvăluirile pe care le-a făcut de-a lungul anilor a deranjat numeroase grupuri de interese protejate de la cele mai înalte vârfuri ale puterii, demonstrează, cu acte, că este vorba de un abuz evident, menit să întrerupă emisia unei televiziuni atât de supărătoare pentru cei ale căror ilegalităţi au fost date în vileag în emisiunile postului urmărit de milioane de telespectatori. Directorul postului, Mihai Gâdea, a precizat că după confiscarea imobilului de către stat, ca urmare a hotărârii judecătoreşti din vara anului 2014 prin care fondatorul grupului Intact, Dan Voiculescu, a fost găsit vinovat în procesul de privatizare ICA, au fost înaintate către ANAF nu mai puţin de 20 de adrese oficiale prin care societatea de televiziune işi arăta disponibilitatea de a plăti chirie statului, la fel ca alte televiziuni, pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, dar toate au rămas fără răspuns.


El a precizat că postul de televiziune Antena 3 nu a fost parte în proces şi a invocat prevederile constituţionale referitoare la libertatea de exprimare, potrivit cărora cenzura de orice fel este interzisă şi nici o publicaţie nu poate fi suprimată. Intervenţia violentă a echipei de la ANAF, suspectată că ar fi avut loc în urma unor ordine oculte, este cu atât mai lipsită de logică cu cât trustul Intact nu are nici un fel de datorii la stat iar refuzul de a închiria sediul actualilor chiriaşi, care au drept de preempţiune, este contraproductiv din punct de vedere economic, mai ales că fiscul nu s-a arătat la fel de grăbit cu valorificarea altor bunuri confiscate de la Dan Voiculescu. Solicitarea de a evacua în cinci zile o televiziune, este practic imposibilă, mutarea întregului echipament tehnic solicitând un timp mult mai îndelungat, ceea ce întăreşte convingerea jurnaliştilor, şi nu numai a lor, că este vorba de un atentat la libertatea de exprimare a postului Antena 3, mai ales că ANAF a dat dispoziţii ca la expirarea termenului de cinci zile să fie sistată furnizarea energiei electrice şi a apei.

Postul Antena 3 se bucură de susţinerea celor mai mulţi colegi de breaslă dar şi a unui mare număr de personalităţi din societatea civilă şi a multor oameni politici. Senatul, întrunit azi în şedinţă, a pus în discuţie abuzul îndreptat împotriva Antenelor şi a decis să îl convoace mâine dimineaţă pe prim-ministrul Dacian Cioloş pentru a da explicaţii. La rândul ei, europarlamentarul Renate Weber a anunţat că, împreună cu un grup de europarlamentari, va cere ca această încercare fără precedent de a închide un post de televiziune prin forţă să fie pusă în discuţia parlamentului european. Mii de mesaje sosite pe adresa postului şi a redactorilor au arătat disponibilitatea a mii de telespectatori de a ieşi în stradă în situaţia în care nu se va găsi o soluţie de a se pune capăt acestei ilegalităţi, care poate fi calificată ca un adevărat delict.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.